Actual

Măsuri de austeritate: Primăria Capitalei desființează instituții cu specific cultural

Măsuri de austeritate: Primăria Capitalei desființează instituții cu specific cultural
sursa foto wikipedia

Situația economică la nivelul țării nu este una favorabilă, iar oficialii încearcă să aplice diferite măsuri pentru a rezolva problemele țării din punct de vedere financiar. Ne confruntăm cu un deficit bugetar care a atins un nivel extrem de ridicat și care este de asemenea greu de gestionat. Așadar, guvernanți încearcă să vină cu diferite propuneri de măsuri pentru a putea diminua deficitul și în scopul de a aduce economia țării pe linia de plutire. Dar, de multe ori, aceste măsuri nu sunt acceptate de cetățeni, care sunt nemulțumiți de diferitele inițiative, de la mărirea taxelor și impozitelor, la creșterea prețurilor pentru anumite produse.

Dar, se pare că aceste măsuri de austeritate vor fi aplicate și la nivelul instituțiilor statului. Primăria Capitalei a anunțat că dorește să desființeze șapte întreprinderi, dintre care șase au specific cultural.

Primăria Capitalei închide instituții

Guvernul are în vedere implementarea unui pachet de măsuri pentru a reduce deficitul bugetar. Astfel, se are în vedere eliminarea anumitor cheltuieli pe care oficialii le numesc inutile, precum bugetul anumitor instituții din cadrul statului. În acest context, Primăria Capitalei a anunțat că are în plan desființarea a șapte instituții din subordine. Astfel, această măsură face parte din planul de austeritate pe care Executivul dorește să-l pună în practică. Dar, instituțiile care vor avea de suferit din cadrul acestor măsuri au specific cultural și sunt importante pentru comunitate. Cele șapte instituții sunt: Centrul de Tineret, Centrul de Seniori, Centrul „Casa Lipatti”, Centrul „Lumina”, Centrul Cultural „Dalles” și centrul „Expo Arte”. De asemenea, va fi desființat și Centrul pentru Protecția Plantelor.

În ciuda faptului că 4100 de salariați de la 15 firme locale au fost deja disponibilizați, municipalitatea se pregătește să închidă cele șase instituții, potrivit lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. „Noi am făcut astfel de reduceri de personal și de restructurări de instituții. Am închis 15 companii municipale. Numărul de angajați din companiile municipale a scăzut, în doi ani și jumătate, cu 4100” a declarat Nicușor Dan. Edilul a explicat că Guvernul ar trebui să stabilească un plafon pentru reducerile de personal în administrația publică locală, dar să îi dea acesteia libertatea de a alege cum să implementeze aceste reduceri în funcție de misiunea unică a fiecărei instituții.

Așadar, primarul Capitalei susține organizarea internă autonomă a fiecărei instituții, pentru a reuși să ducă la capăt responsabilitățile zilnice. În acest mod, se poate reduce risipa de bani publici în cazul administrației publice. „E nevoie de reducerea risipei în administrația publică centrală și locală. Trebuie păstrată o autonomie a autorității locale. Adică, să i se dea autorității locale o marjă în care să se încadreze și să fie lăsată ea să își facă acele restructurări, în această marjă. Pentru că sunt chestiuni specifice” a precizat primarul general.

Administrația publică și personalul

Primarul a explicat că anumite departamente din subordinea instituției suferă de lipsă de personal, care este greu de gestionat. „Noi am făcut pentru Departamentul Urbanism din Primăria Capitalei, trei sau patru concursuri și, în continuare, avem cinci poziții neocupate. Și noroc că am reușit să transferăm vreo trei – patru persoane de la alte instituții, de la primării de sector, ca să nu avem zece poziții neocupate”, a declarat Nicușor Dan, conform G4Media .