Actual

Măsură inedită propusă de un eurodeputat român. Scoaterea din calculul deficitului bugetar, sprijinul acordat Ucrainei

sursă foto: Antena 3
FOTO: Antena 3 CNN

În mijlocul discuțiilor privind reducerea deficitului bugeatar uriaș, un europarlamentar român din partea Partidului Social democrat a solicitat sprijinul Comisiei Europene.

În acest sens, a înaintat Executivului de la Bruxelles o scrisoare prin care propune ca toate fondurile acordate de România, Republicii Moldova sau Ucrainei să fie scoase din calculul deficitului bugetar. Este o măsură care se dorește a fi aplicată și altor state printre care Germania și Polonia.

Scrisoarea adresată Comisiei Europene

Destinatarul scrisorii este chiar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar expeditorul este Victor Negrescu, europarlamentar PSD, care propune ca toate cheltuielile suportate de România pentru sprijinul umanitar, logisitic și militar oferit Ucrainei și Republicii Moldova să nu fie calculat în stabilirea deficitului bugetar.

”Vom amenda bugetul european pe anul viitor, sperăm ca în rezoluția Parlamentului European și ca subiectul să fie susținut de întregul Legislativ. Am discutat cu alți colegi eurodeputați, cred că există o masă critică suficientă pentru a susține această propunere până la capăt, pentru ca ea să devină aplicabilă încă de anul acesta. Există un precedent, CE a amendat cadrul fiscal în contextul pandemiei, vorbim de o continuare a acestei flexibilități”, a declarat Victor Negrescu, europarlamentar PSD.

Institutul german pentru economie mondială, Kiel a efectuat o comparație între statele donatoare pentru Ucraina, însănemții nu au lut în considerare toate costurile, precum cele militare. Astfel, de la izbucnirea războiului din Ucraina, 24 februarie 2022 și până la finalul lunii mai an curent, statul nostru a cheltuit doar pentru refugiați, 1,6 miliarde de euro.

Deficitul bugetar de 3%, acceptat de Comisia Europeană a fost depășit

În termeni comparativi, Polonia a plătit mai bine de 15 miliarde de euro cu refugiații ucraineni, dat fiind faptul că majoritatea, peste 12 milioane, au trecut granița spre Polonia, în timp ce țara noastră a găzduit undeva la patru milioane de refugiați cărora le-a asigurat cazare, masă, transport dar și servicii medicale și educaționale.  Pe locul doi, în privința sumelor donate pentru criza din Ucraina se află Germania cu aproximativ 15 miliarde de noi.

Nu doar Ucraina a beneficiat de suportul financiar din partea României, de exemplu Republica Moldova a primit din partea statului român peste 100 de milioane de euro din acest an pentru achitaea facturilor la gaze și pentru lucrările de modernizare a infrastructurii.

România și-a făcut un obicei din a depăși pragul pentru deficit stabilit la 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prin urmare orice păsuire este una pe termen scurt. ”UE poate face derogări pentru perioade scurte. Politica UE este de a ajuta Ucraina și Republica Moldova, aceste țări au nevoie mare de ajutor financiar”, a delcarat Adrian Codîrlașu.

În altă ordine de idei, pentru a nu pierde fondurile europene aferente Programului Național de Redresare și Reziliență, Guvrnul are dificila misiune de a-i convinge pe oficialii de la Bruxelles că poate reduce deficitul bugetar, trecut de 40 de miliarde de lei în primul semestru al acestui an, potrivit stirileprotv.ro.