La români, masa festivă din noaptea de Anul Nou capătă o valoare aproape ritualică, pentru cei care mai cred încă în superstiții, fie ele și alimentare.
De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească produsele din pește, carnea de curcan sau cocoş, merele, dar şi 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor.
Ca să aibă parte de noroc în anul care vine, mulţi tin cont de sfaturile specialiştilor care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm carne albă dacă vrem să ne meargă bine în anul care urmează.
Carnea de pasăre, de această dată trebuie să fie neapărat cocoș, curcan sau gâscă
La fel de importante sunt preparatele din pește. Se consumă peștele ca să fim sprinteni în tot anul, ca să ne mișcăm precum peștele în apă în rezolvarea problemelor.
Lasând la o parte simbolistica, carnea de pește aduce numeroase beneficii nutriționale.
Peştele, din punct de vedere nutriţional, este bogat în Omega 3, 6 şi 9 şi are câteva minerale importante. Cea mai norocoasă combinaţie pentru noaptea de Revelion este să fim atenţi ce punem în farfurie şi să combinăm partea de hrană gătită, carne albă sau fără, cu slate crude şi prospete.
Plăcinta cu răvașe
Pentru noaptea dintre ani bucătarii pregătesc şi tot felul de dulciuri care exprimă, potrivit superstiţiilor, modul armonios de relaţionare cu prietenii şi cu rudele. Şi plăcintele cu răvaşe sunt la mare căutare de Revelion.
Acea plăcintă care vine dintr-o lume balcanică, iar la noi, în sudul țării pune micile bilețele între foile placinții sau bani de argint, pentru a afla ce-i este menit fiecăruia. Cine găsește banul va avea noroc tot anul.
De Revelion este bine sa consumați cât mai multe fructe, mere și struguri, în special. Potrivit superstițiilor acestea aduc un an îmbelșugat.