De la tribuna Adunării Generale a ONU, în cadrul unei ceremonii anuale de omagiere a lui Nelson Mandela, nepotul reginei Elisabeta a II-a, prinţul Harry a deplâns, faptul că „lumea noastră este din nou în flăcări” şi a evocat modificările climatice, războiul rus în Ucraina şi pandemia COVID-19, relatează AFP.
Mărturisire de la tribuna ONU. Prinţul Harry a căutat consolare în Africa, după moartea mamei, găsind acolo pace și vindecare
Prinţul Harry a venit la ONU împreună cu soţia sa, Meghan Markle. Ducele a vorbit despre mama sa, prinţesa Diana, rememorând întâlnirea prințesei de Wales cu fostul lider sud-african. Acesta a dezvăluit că „a căutat consolare” în Africa, după moartea ei, găsind acolo „pace și vindecare.”
„Pe peretele meu, dar și în inima mea, este o imagine a mamei mele și a lui Mandela, care s-au întâlnit la Cape Town în 1997.
Când m-am uitat prima oară la fotografie, prima dată mi-a sărit în ochi bucuria de pe chipul mamei mele. Încântarea pură de a fi în compania unui alt suflet care se angajase să slujească umanitatea.
Atunci m-am uitat și la Mandela. Am văzut un om cu greutatea lumii pe umeri, convins să-și vindece țara de ruinele trecutului și să o transforme pentru viitor.”,a mai spus Harry, potrivit The Sun.
Prințul Harry și Meghan Markle, la întrunirea ONU din New York
Ducii de Sussex au sosit ținându-se de mână la sediul Națiunilor Unite din New York în dimineața zilei de luni, 18 iulie, după care Harry a marcat Ziua Internațională a lui Nelson Mandela prin intermediul unui mesaj adresat celor prezenți.
În timp ce vorbea despre subiectul zilei, Harry a intrat și în câteva discursuri cu iz politic, vorbind la un moment dat despre „un atac global asupra democrației și libertății”.
”De la oribilul război din Ucraina, la reculul drepturilor constituţionale aici, în Statele Unite, asistăm la un atac mondial împotriva democraţiei şi libertăţii, cauza vieţii lui Mandela”, a denunţat prinţul Harry.
”Consecinţele deciziilor luate de către unele dintre cele mai puternice persoane în unele dintre cele mai bogate ţări se resimt încă profund pe continentul african”, a adăugat el.
”Pandemia (covid-19) , războiul şi inflaţia au aruncat Africa într-o ciză energetică şi alimentară”, a continuat prinţul Harry, apreciind că seceta pe acest continent este ”reflexia condiţiilor meteorologice extreme observate în întreaga lume”.
Prințul Harry a susținut un discurs cu iz politic, susținând cauzele soției sale
Astfel, susținând interesul și cauzele soției sale, Harry a înglobat în discursul său și subiecte precum pericolele schimbărilor climatice, pandemia de coronavirus, „dezinformara folosită ca armă”, războiul din Ucraina, dar și legile privind avortul din SUA.
”În timp ce noi ne aflăm astăzi, aici, lumea noastră este din nou în flăcări”, iar ”această criză nu face decât să se agraveze dacă liderii noştri nu conduc, dacă ţărie reprezentate prin mandate în această sală nu i-au decizii îndrăzneţe şi transformatoare”, a decarat el.
”Lumea noastră trebuie să salveze omenirea”, a cerut ducele de Sussex.
El a dat asigurări că a găsit ”mereu speranţă pe continentul” african, în diversele sale vizite, ”deoarece, în pofida dificultăţilor persistente, există oameni în întreaga Africă care încarnează spiritul, ideile şi idealurile lui Mandela, care se sprijină pe progresul pe care a contribuit să-l facă posibil”, a subliniat Harry.
Remarcile lui politice vin la scurt timp după ce s-a zvonit că Meghan Markle și-ar propune să candideze chiar pentru președinția SUA, în urma implicării sale din ultima perioadă în politică, susținând cauze precum egalitatea în drepturi și declarând că ar fi dispusă să protesteze la Washington DC împotriva hotărârii recente privind avortul.
Avertismentul care stârnește panică: Omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă”
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a avertizat că omenirea se confruntă cu „o sinucidere colectivă” din cauza incendiilor și a valurilor de căldură care fac ravagii în Europa și în alte părți ale lumii.
Antonio Guterres le-a spus miniștrilor din 40 de țări reuniți pentru a discuta despre criza climatică, luni, 18 iulie, că „jumătate din umanitate se află în zona de pericol, din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor extreme și incendiilor de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, ne continuăm dependența de combustibili fosili.”
„Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Este în mâinile noastre”, a punctat Guteress, potrivit The Guardian.