În noaptea zilei de 27 martie vom trece la ora de vară, iar ceasurile se vor da înainte cu o oră. Așadar, ziua de 28 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an.
Se întâmplă acest lucru pentru a folosi cât mai mult lumina zilei. De-a lungul vremii, această schimbare a creat multe controverse, iar unii experți susțin că schimbarea orei ar crea unele probleme de sănătate.
Convenția internațională precizează
După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.
Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 04.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Prima schimbare a orei în România
În 1932 a fost introdusă pentru prima dată ora oficială de vară. În fiecare an, până în 1939, s-a făcut această schimbare, în prima duminică din aprilie, la ora 00:00 și prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală).
Cu toate acestea, între 1941 și 1979, s-a renunțat la ora de vară, până când România a semnat Convenția fusurilor orare.
În 1997, s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe tot teritoriul țării noastre.
„În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”, se arată în Ordonanța menționată.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.
Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program.
„Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.