Fostul lider UDMR, Marko Bela s-a declarat nemulţumit de decaraţiile actualui preşedinte al Uniuniii, Kelemen Hunor. Acesta a declarat pentru G4Media.ro că soluția în acest moment nu este îndepărtarea UDMR din Guvern, deoarece acest lucru ar duce în opinia sa la amplificarea tensiunilor interenice. În opinia sa, liderii UDMR ar fi trebuit să respingă ideile ”periculoase și inacceptabile” exprimate lamulţumit Băile Tușnad de premierul Ungariei Viktor Orban.
Marko Bela trage un semnal de alarmă! Îndepărtarea UDMR din Guvern, ar duce la amplificarea unor tensiuni interetnice
”Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor, cu toate că nu cred să fie de acord cu ideologia izolării”, a mai declarat Marko Bela pentru G4Media.ro.
Fostul lider a precizat că declarațiile lui Viktor Orban de la Tușnad ”fac parte din acel populism foarte periculos, care în acest moment este prezent în toată lumea din păcate, începând cu trumpismul din America și continuând cu mai multe țări ale UE”.
Marko Bela, Viktor Orban are de mult timp o retorică anti-occidentală și contestă orice încercare de federalizare a Uniunii Europene
Întrebat cum comentează afirmațiile lui Viktor Orban la Băile Tușnad, potrivit cărora există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei, şi aceasta este o lume de rasă mixtă, liderul UDMR Marko Bela a spus că Viktor Orban de mult timp are o retorică anti-occidentală și contestă orice încercare de federalizare a Uniunii Europene, ba chiar și de corelare a unor decizii ale statelor membre. Militează pentru statele naționale puternice. El de fapt cu această retorică a câștigat mai multe alegeri în Ungaria.
„În ce ne privește pe noi, maghiarii care trăim în afara Ungariei, avem interesul unei altfel de Europe. O Europă cât mai unită, cu circulație liberă, fără îngrădiri. Declarațiile de la Tușnad fac parte din acel populism foarte periculos, care în acest moment este prezent în toată lumea din păcate, începând cu trumpismul din America și continuând cu mai multe țări ale UE”, a mai declarat Marko Bela.
Marko Bela, soluția nu este îndepărtarea UDMR din Guvern
Afirmaţiile lui Kelemen Hunor potrivit cărora unele declaraţiile ale lui Viktor Orban sunt scoase din context, Marko Bela a spus că Hunor este un politician care de ani de zile lucrează pentru toleranță, militează pentru dialog inclusiv atunci când a fost ministrul culturii, după părerea mea a înțeles foate bine importanța conviețurii diferitelor culturi și diferitelor viziuni.
Marko Bela s-a declarat nemulţumit de unele afirmaţii ale preşedintelui Uniunii.
„Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Viktor Orban, cu toate că nu cred să fie de acord cu ideologia izolării. În ceea ce privește prezența UDMR în guvern, toată lumea știe că eu tot timpul am fost pentru o astfel de prezență și am fost unul din artizanii guvernării UDMR împreună cu partidele românești încă din anii 90 și în continuare afirm că este un interes reciproc al românilor și al maghiarilor ca UDMR să facă parte din guvern și să conlucreze cu partidele românești, atât pentru obiective comune cât și pentru anumite deziderate speciale ale relațiilor inter-etnice”.
Marko Bela: nu cred maghiarii din România ar putea fi acuzați de idei pro-ruse
Deci, după părerea mea, bineînțeles că aceste divergențe trebuie discutate probabil și în coaliție, pozițiile trebuie să fie în mod foarte deschis clarificate, dar soluția nu este îndepărtarea UDMR din Guvern pentru că acest lucru ar duce într-adevăr la controverse și mai mari și la amplificarea unor tensiuni interetnice. Prezența UDMR în Guvern de fiecare dată a contribuit în mod clar și avem dovezi în acest sens la detensionarea acestor relații. Dar trebuie să se vorbească deschis, trebuie să se lămurească aceste diferențe de opinii, fiindcă despre ce vorbim în acest moment este o problemă cheie nu numai a relațiilor româno-maghiare ci și a întregii Europe.
„Nu cred maghiarii din România ar putea fi acuzați de idei pro-ruse. Și din acest punct de vedere au existat declarații ale politicienilor maghiari care au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Dar totuși, am avea nevoie și în acest sens de cât mai multe dezbateri publice. Ar trebui să avem propria noastră viziune, nu să preluăm ce se spune în Ungaria sau în altă parte. Pentru mine lucrurile sunt foarte simple și foarte clare din acest punct de vedere și în continuare trebuie să fie așa. Agresiunea nu are scuze șu nu poate fi accepatată”, a mai spus Marko Bela.
Marko Bela spune că l-a criticat pe Orban Viktor pentru cele spuse la Tușnad, dar cu toate acestea el spune că nu a auzit de la el declarații din care ar reieși că ar promova revizionism.
„Îl critic pentru retorica anti-occidentală în general, pentru atacurile permanente și contestările permanente ale deciziilor UE, pentru populism permanent, dar nu am văzut să fi făcut declarații revizioniste sau ar fi dat semne de revizionism”.