Ieri, ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut o importantă intervenție telefonică la Antena 3 CNN. Redăm aici ceea ce ni s-a părut mai important din această poziție.
Mai întâi câte ceva despre cerințele Comiziei europene: Un impozit de 15% pe venitul net, nu 30% pe venitul brut; Să se adauge măcar o lună la fiecare șase luni, în perioada de grație de cinci ani, la funcționarii publici parlamentari; se cere scoaterea celor șapte salarii brute acordate la ieșirea la pensie.
200.000
Marius Budăi: 200.000. Sunt 190.000 de pensii militare și 10.000 sunt celelalte categorii, cele șase legi. (…) O creștere treptată a vârstei de pensionare, până se ajunge la 65 de ani, o creștere treptată a perioadei de raportare a calcului care să ajungă, la fel ca în sistemul public de pensii, pe întreaga perioadă în care ai lucrat. Un principiu extrem de important este să nu mai existe cazuri în care pensia să depășească venitul avut în activitate, că nu există nicăieri. Cele care depășesc, cele care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate, fără să fie afectată partea de contributivitate. (…) Ca impact bugetar, 10.000 înseamnă 0,1% din PIB și 0,78% din PIB celelalte, cele 190.000. Militare, 0,78% din PIB, cele şase legi, adică cei 10.000 – 0,1% din PIB”.
Fără abuzuri legale
Marius Budăi: ”Pe lângă tot ce discutăm, toată tematica din spațiul public, în principal trebuie să ne uităm la principii, la cele enunțate și să facem un lucru extrem de important: să nu mai dăm posibilitatea unor abuzuri legale. Cred că sunt exact înțeles la ceea ce am vrut să spun. Ăsta este un principiu care trebuie rezolvat, și va fi rezolvat în acest proiect. (…) Noile prevederi vor intra în vigoare în termen de 60 de zile sau cel puțin așa propunem, în termen de 60 de zile de la publicarea legii, pentru a avea și posibilitatea să facem și să adaptăm și programul informatic, dar vedem…”.
Vinovatul de serviciu
Marius Budăi: ”Se caută soluții constituționale și în cazul cumulului pensie-salariu. Și când vom avea finalul discutat, cu siguranță vă vom explica care este procedura. Deocamdată discutăm cu experții în constituționalitate, ca să putem avea o lege care să nu aibă riscul de neconstituționalitate. A fost foarte clar președintele PSD, Marcel Ciolacu, premierul, a spus foarte clar acest lucru, căutăm soluția constituțională. Nu numai eu, că nu e o problemă care să fie doar la mine, dar, știți cum e, când se discută de pensii speciale, de toate alea, aș putea să fac o glumă, dar mă abțin, toate lucrurile sunt la mine; eu sunt vinovatul de serviciu”.