International

Marine Le Pen: „Ne vom retrage din Comandamentul Comun al NATO”. Pericolul cu care se confruntă Franța după rezultatul alegerilor

Marine Le Pen

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, programat pe 24 aprilie are o miză extrem de ridicată, în urma declarațiilor candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen. Aceasta își dorește să scoată Franța din Nato, să revizuiască relațiile Parisului cu SUA, să oprească cooperarea militară și industrială cu Germania și să se apropie de Rusia lui Vladimir Putin.

„Franța trebuie să se retragă din blocurile militare și să își protejeze propriile interese!”

Potrivit publicației Les Echos, candidata formațiunii politice Rassemblement National (RN – Reuniunea Națională) ar putea produce o schimbare extremă atât în politica internă a Franței, cât și în cea a Uniunii Europene:

„Ne vom retrage din Comandamentul Comun al NATO, astfel încât să nu mai putem fi târâţi în conflictele altora”, a spus Le Pen.

Candidata aflată la a treia încercare de a deveni președinte are un singur obiectiv: să recâștige măreția trecută a Franței, pe care guvernele anterioare i-au permis să se prăbușească, potrivit acesteia, și să-și reconstruiască independența.

„În această lume, ţara noastră trebuie să aibă o voce puternică. Francofonia, în special în Africa, trebuie să fie unul dintre vectorii de influenţă (…) Trebuie să ne apărăm liber interesele, să renunţăm la logica militantă a blocurilor şi să revenim la strategia egalităţii care a făcut ţara noastră mare”, a subliniat Marine Le Pen.

Franţa s-a mai retras o dată din comandamentul militar integrat al NATO în 1966, în urma unor dispute cu SUA şi Marea Britanie privind politicile nucleare.

Franţa a cerut atunci ca bazele şi personalul NATO să fie scoase de pe teritoriul său, ceea ce a determinat alianţa să îşi mute sediul în Belgia.

În anul 2009, președintele francez de la acea vreme, Nicolas Sarkozy, a aprobat decizia de reintegrare a Franței în structurile de comanda a NATO.

Marine Le Pen crede că cu Statele Unite, „relația fundamentală nu funcționează în interesul Franței”. Pentru ea, „Statele Unite nu se comportă întotdeauna ca un aliat al Franței”. Prin urmare, oponenta politică a lui Emmanuel Macron crede că este necesar să se „revizuiească” cooperarea cu Casa Albă, în special în ceea ce privește zona cooperării în domeniul informațional.

Marine Le Pen contestă, de asemenea, interesul cuplului franco-german și dorește „să pună capăt cooperării industriale întreprinse cu Germania în domeniul armamentului, desfășurată în detrimentul suveranității tehnologice și al interesului industrial, potrivit candidatei de extremă dreaptă.

Le Pen a mai fost criticată, anterior, pentru legăturile sale cu Rusia și pentru apropierea de dictatorul Vladimir Putin – în 2014, ea a apărut să fie de acord cu anexarea Crimeei de către Rusia, iar în 2017 a cerut eliminarea sancțiunilor impuse pentru aceasta.

De asemenea, fostul președinte francez Sarkozy, din partidul rival lui Macron, și-a anunțat susținerea pentru președintele în funcție și a anunțat că îl va vota în turul doi.