International

Marine Le Pen este acuzată că a deturnat 600.000 de euro din bani publici europeni. Acuzația biroului european antifraudă

Marine Le Pen

Potrivit informațiilor AFP și preluate de Agerpres, candidata de extremă dreapta Marine Le Pen este vizată de o anchetă OLAF (Oficiul european de luptă antifraudă). Se pare că aceasta împreună cu mai mulți cunoscuți ar fi deturnat 600.000 de euro din bani publici europeni, în timpul exercitării mandatului de europarlamentari.

Acuzațiile vin în plină campanie electorală, turul al doilea al alegerilor prezidențiale fiind programat pe 24 aprilie

Potrivit unui raport făcut public de site-ul francez de știri Mediapart și predat justiției franceze, se pare că Marine Le Pen și apropiații săi au folosit în interes propriu banii primiți pentru campaniile electorale. Raportul din care Mediapart a publicat fragmente se referă la cheltuielile pe care grupurile politice le pot folosi în contextul mandatului de europarlamentari şi pe care Marine Le Pen şi apropiaţii săi le-ar fi folosit în scopuri politice naţionale, pentru cheltuieli personale sau pentru servicii în beneficiul unor companii comerciale apropiate partidului său, Adunarea Naţională (RN) şi grupului parlamentar de extremă dreapta Europa Naţiunilor şi Libertăţii (ENL).

Parchetul din Paris a confirmat pentru AFP că a primit acest raport pe 11 martie, care în prezent este analizat.

„Sunt surprins de sincronicitatea izbitoare a dezvăluirii” şi de „instrumentalizarea sa. Marine Le Pen „nu a fost citată de nicio autoritate judiciară franceză”, a reacţionat pentru AFP Rodolphe Bosselut, avocatul lui Marine Le Pen.

Bosselut a mai declarat că este „consternat de felul în care acţionează OLAF (Oficiul european de luptă antifraudă), fără caracter contradictoriu” în privinţa unor „fapte din urmă cu mai bine de zece ani”.

Potrivit acestuia, ancheta OLAF este deschisă din 2016, iar doamna Le Pen a fost audiată prin corespondenţă în martie 2021.
Potrivit raportului, candidata RN ar fi deturnat personal în jur de 137.000 de euro din bani publici în perioada în care a fost europarlamentară, între 2004 şi 2017.

Din iunie 2017, Marine Le Pen este urmărită penal şi în ancheta desfăşurată la Paris pentru suspiciuni privind locuri de muncă fictive pentru asistenţi ai partidului în Parlamentul European. Marine Le Pen este acuzată pentru „deturnare de fonduri publice” şi „complicitate” la această infracţiune în cadrul anchetei franceze.

Raportul OLAF îi priveşte pe Marine Le Pen şi pe alţi trei foşti europarlamentari – tatăl ei Jean-Marie Le Pen, fostul ei consilier Louis Aliot şi Bruno Gollnisch, membru al biroului naţional al RN – şi ENL.

Aceştia sunt acuzaţi pentru deturnarea a aproximativ 600.000 de euro, bani care ar trebui rambursaţi.

Nici Emmanuel Macron nu a scăpat de acuzații

Parchetul Național Financiar (PNF) a anunțat pe 6 aprilie că a deschis o anchetă preliminară pentru acuzația de „fraudă fiscală în formă agravată”, după un raport al Senatului privind influența tot mai mare a firmelor private de consultanță asupra politicilor publice în timpul mandatului președintelui Emmanuel Macron.

Anunțul a venit cu numai patru zile înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care Macron este candidat din partea partidului Republica în Mișcare (LREM, centru). Sondajele din ultima săptămână îl creditează cu intenții de vot în medie de 27%, fiind urmat de Marine Le Pen (Reunirea Națională, dreapta populistă) cu 22% și Jean Luc Melenchon (Uniunea Populară, stânga populistă) cu 15,5%.