Un joc de-a șoarecele și pisica între ruși și ucraineni, așa au descris povestea jurnaliștii din media internațională. Infoactual vă expune cazul, cronologic, de la A la Z, în cele ce urmează. Și mergând pe firul întâmplărilor, hop că apare și România menționată în cazul dat. Că se ceartă ei între ei este una, dar ce treabă are România în acest film este alta.
Maria, iubita unui pilot ucrainean, agent FSB. Cum s-a dat rusoaica de gol și ce treabă are România în tot acest film
Se numește Maria și este originară din Rusia. Ea a ajuns în Ucraina și a devenit iubita unui pilot. Cum, numai ea știe. Și putea să rămână ea așa mult și bine dacă nu ar fi dat-o de gol chiar propria frumusețe ”răpitoare”.
La un moment dat, aspectul fizic impecabil a dat-o de gol. Postarea pe social media a fotografiilor sexy au dus inevitabil la tristul final pentru acest cuplu care se iubea în plin război.
O rețea de spionaj rusesc a fost ”prinsă”, în timp ce ucrainenii au ajuns la concluzia că Maria este „prea sexy„, pentru a fi iubita unui simplu pilot. ”Un joc intrigant de-a șoarecele și pisica între ruși și ucraineni”, au scris jurnaliștii din presa internațională.
Din primele informații se pare că o mână de ajutor la deconspirare a dat-o Marea Britanie, prin agenții ei.
O „iubită de închiriat” a FSB, „mult prea sexy„, se află în centrul unei adevărate operațiuni de spionaj, în care atât agenți de informații ruși, cât și ucraineni au încercat să se păcălească reciproc, titrează dailystar.
Ce se știe despre FSB: Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB RF; în rusă: Федеральная служба безопасности Российской Федерациии (ФСБ РФ).
Este principala agenție de securitate a Rusiei și principala agenție succesoare a KGB-ului din Uniunea Sovietică; predecesorul său imediat a fost Serviciul Federal de Contrainformații (FSK), care a fost reorganizat în FSB în 1995.
Cele trei componente structurale majore care au succedat fostului KGB și care rămân independente din punct de vedere administrativ de FSB sunt Serviciul de Informații Externe (SVR), Serviciul Federal de Protecție (FSO) și Direcția Principală a Programelor Speciale a Președintelui Federației Ruse (GUSP).
Responsabilitățile sale principale sunt în interiorul țării și includ contrainformații, securitate internă și la frontieră, combaterea terorismului și supraveghere, precum și investigarea unor alte tipuri de infracțiuni grave și încălcări ale legislației federale.
Are sediul în Piața Lubyanka, în centrul Moscovei, în clădirea principală a fostului KGB. Directorul FSB este numit de către președintele Rusiei și răspunde direct în fața acestuia (wikipedia).
Cum a fost descoperită agenta sub acoperire
Maria, care se presupune că a fost plantată în Ucraina de FSB, le-a dat indicii ucrainenilor că ”era în desfășurare o operațiune, stângace, de înscenare”, spune Christo Grozev, de la biroul de investigații Bellingcat.
Bellingcat este un grup de jurnalism de investigație cu sediul în Olanda, specializat în verificarea faptelor și în informații din surse deschise. A fost fondat de jurnalistul britanic și fost blogger Eliot Higgins în iulie 2014. Bellingcat publică rezultatele investigațiilor jurnaliștilor profesioniști și ale cetățenilor în zonele de război, abuzurile drepturilor omului și în lumea interlopă a criminalității (wikipedia).
„Mi-a luat aproximativ cinci minute să descopăr că „iubita” pilotului (mult prea sexy pentru el) era un activ FSB, care lucra ca antrenor de fitness ziua, dar care, în restul timpului, lucra la negru ca iubită de închiriat a FSB. Nici pilotul nu părea să știe ceva despre trecutul „iubitei” sale (era sincer surprins că aceasta a spus că nu avea nici măcar un pașaport de călătorie și că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă și la Barcelona cu un an mai devreme)„, a mai spus, în declarația sa, Christo Grozev.
Ce spun rușii. Și ce treabă are România în tot acest film
Rușii nu dorm și nici nu tac, niciodată. De fapt, FSB-ul, care are departamente fel de fel, inclusiv cel de dezinformare, are propria versiune.
Ofițeri ai serviciilor de informații militare de la Kiev „au încercat să recruteze piloți militari ruși pentru o recompensă monetară și garanții de obținere a cetățeniei uneia dintre țările UE„, a declarat FSB, care a fost cândva condus de Putin însuși.
Șefii săi de securitate au afirmat că au interceptat comunicații între ucraineni și „un pilot rus„.
Planul prevedea plăți în avans în încercarea de a-l convinge să zboare cu Su-24, Su-34 sau cu bombardierul nuclear strategic Tu-22MZ în Ucraina, potrivit tabloidului britanic.
Pentru soția unuia dintre piloți au fost pregătite pașapoarte din România și Slovenia, garantându-i un viitor în Europa. Planul acesta se susține, în traducere ”se confirmă”, din punctul de vedere unilateral al FSB.
Prin urmare, Rusia, în stilul caracteristic, a intervenit cu propriul punct de vedere. Reprezentanții Moscovei au susținut că au dejucat un complot al agenților ucraineni și britanici, care urmăreau de fapt să îi atragă pe piloții forțelor aeriene ale lui Vladimir Putin să dezerteze și să zboare cu avioanele lor în Ucraina. Dar un jurnalist care spune că a monitorizat operațiunea pentru un documentar consideră că rușii au suferit un eșec semnificativ în materie de informații.
Tom și Jerry, în variantă ruso-ucraieană
A fost un joc cu Tom și Jerry în variantă ruso-ucraineană. S-au urmărit unii pe alții, numai că în acest joc, femeia a făcut regula și de la ea s-au tras toate ”ponoasele”.
Ucraineni au înțeles, la un moment dat, că planul lor inițial fusese zdruncinat și că un dialog inițial, simplu, între două părți rivale, cândva ”frățești”, se transformase într-un joc „dublu operațional„. Și din acel moment, ucrainenii au început să îi dezinformeze pe ruși.
Ei le-au dat „piloților” hărți false ale desfășurărilor lor antiaeriene, precum și dezinformări cu privire la pistele de aterizare operaționale.
Un rus a fost interceptat (discuția acestuia a fost înregistrată) și auzit spunând, în acest context al ping-pong-ului, inevitabil, într-un război: „Este evident că operațiunea în sine a fost realizată cu sprijinul serviciilor de informații occidentale, în primul rând britanice„.
Posibil. Nu degeaba se numesc British intelligence agencies, în traducere – Agențiile de informații britanice. Serviciul secret de informații, cunoscut adesea sub numele de MI6, colectează informațiile externe ale Marii Britanii. Acesta oferă guvernului o capacitate de acoperire globală pentru a promova și apăra securitatea națională și bunăstarea economică a Marii Britanii (wikipedia).
Foto: Social media/east2west news