Ecourile privind Legea minorităților naționale din Ucraina, care a fost votată pe 13 decembrie în Parlamentul de la Kiev și trimisă spre promulgare președintelui Zelenski nu s-au stins. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că Ucraina nu a ținut cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția privind măsurile necesare pentru protejarea minorităților naționale și cere Kievului să revină asupra unor prevederi din noua lege. La rândul său, europarlamentarul Maria Grapini îi reproşează preşedintelui Zelenski pentru că a atentat la drepturile românilor din Ucraina și ameninţă cu blocarea aderării țării la Uniunea Europeană.
Maria Grapini îi bate obrazul preşedintelui Zelenski. Ce mesaj i-a scris europarlamentara în apărarea românilor din Ucraina
Legea discriminează comunitatea românilor din Ucraina, care riscă să-și piardă complet dreptul de a parcurge anii de învățământ în limba maternă. Românii din Cernăuți s-au revoltat la primirea veștii.
MAE spune că partea ucraineană a păstrat în noua lege prevederea controversată din legea educației adoptată în 2017
Europarlamentarul Maria Grapini îi reproşează preşedintelui Zelenski pentru că a atentat la drepturile românilor din Ucraina și ameninţă cu blocarea aderării țării la Uniunea Europeană dacă președintele ucrainean nu își reconsideră deciziile.
„Acum că a trecut Crăciunul, pot să vă spun domnule Zelinski, să vă fie ruşine? Cum vă permiteţi să încălcaţi dreptul românilor de a studia în limba română? De ce încălcaţi drepturile minorităţilor, deşi aţi cerut aderarea Ucrainei la UE? România şi românii au primit în casele lor refugiaţii din Ucraina şi dumneavostră vă bateţi joc de români? Demersurile mele către Comisia Europeană sunt ferme: dacă nu respectaţi drepturile românilor de pe teritoriul Ucrainei, să fie blocat demersul de aderare şi să se sisteze ajutoarele de la UE. Domnule Zelinski, ar trebui să ştiti că aveţi şi obligaţii, nu numai drepturi!”, scrie Grapini pe Facebook.
De asemenea, MAE amintește că partea ucraineană a păstrat în noua lege prevederea controversată din legea educației adoptată în 2017 care blochează folosirea limbii române în învățământul de stat și le impune copiilor etnicilor români să învețe în ucraineană.
Totodată, MAE deplânge faptul că nu există prevederi privind folosirea limbii române în raport cu autoritățile judecătorești și atrage atenția că este neclar cum pot minoritățile să-și folosească limba în raport cu administrația din zonele locuite preponderent de ele.