Actual

Mari probleme pentru conservatorii germani. Social-democrații negociază o nouă coaliție

Mari probleme pentru conservatorii germani. Social-democrații negociază o nouă coaliție

Social-democrații germani (SPD) și potențialii parteneri au declarat că discuțiile inițiale ale coaliției au decurs bine. Totodată, liderul blocului conservator care era hotărât să rămână în funcție, a sugerat că ar putea demisiona după rezultatele slabe la alegeri, relatează Reuters.

Partidul Social-Democrat German, de centru-stânga, i-a învins pe conservatorii al căror cancelar și-a terminat mandatul, dar fără a câștiga o majoritate, în scrutinul federal din 26 septembrie. Angela Merkel a guvernat din 2005.

SPD încearcă să formeze o coaliție cu Verzii și Democrații Liberi (FDP), care au terminat pe locul trei și patru la alegeri. Cele trei părți au început discuțiile joi și, după ce au precizat ce progrese s-au făcut, au declarat că se vor reuni din nou luni.

„Discuțiile au fost intense și marcate de o atmosferă sinceră”, a declarat secretarul general al SPD, Lars Klingbeil.

Armin Laschet, dispus să demisioneze dacă acest lucru va facilita negocierile cu coaliția rivală

Armin Laschet, liderul CDU al lui Merkel și candidat la funcția de cancelar pentru blocul conservator alcătuit din partidul său și CSU bavarez, a sugerat că va fi dispus să demisioneze dacă acest lucru va facilita negocierile dintre blocul său cu Verzii și FDP. Laschet luptă pentru cariera sa politică după ce i-a condus pe conservatori la cel mai slab rezultat al alegerilor naționale. El a spus că va propune un congres de partid pentru a decide o „remaniere” rapidă, care să analizeze toate rolurile „de la președinte până la consiliul de partid”.

„Nu este vorba despre Armin Laschet”, a declarat el într-o conferință de presă. „Este vorba despre un proiect (guvernamental) pentru țară. Prin urmare, dacă se dorește o altă soluție, acest lucru este posibil.”

Spre deosebire de multe alte țări europene, unde președintele sau monarhul invită un lider de partid să încerce să formeze un guvern, în Germania este de latitudinea partidelor să decidă cine ar trebui să se alieze cu cine.

Deciziile lor vor determina viitorul politic al Germaniei după 16 ani cu Merkel la conducere, cu hotărârea ei de a forma cea mai mare economie din Europa pentru era digitală și măsura dorinței sale de a se angaja cu aliații în problemele globale.

Întrebat despre informațiile potrivit cărora Laschet s-a oferit să demisioneze, secretarul general al FDP, Volker Wissing, a declarat într-o conferință de presă că partidul său nu va purta discuții paralele cu conservatorii, în timp ce urmărește o posibilă alianță cu SPD și Verzii.

„Formarea unui guvern nu poate fi decisă pe baza indivizilor sau a problemelor de conducere internă”, a adăugat Wissing.