Marile bănci din Europa implementează anumite măsuri la locul de muncă pentru a reduce consumul de energie, în condițiile în care Rusia restrânge aprovizionarea cu gaze a continentului.
Săptămâna trecută, Kremlinul a oprit fluxul de gaze naturale către Europa prin conducta cheie Nord Stream 1 și a declarat că nu o va redeschide până când Occidentul nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei, care au fost instituite după începerea războiului din Ucraina, în februarie.
Reuters a relatat miercuri că băncile globale din Europa au început să ia măsuri drastice în ceea ce privește consumul de energie, pregătindu-se pentru posibile raționalizări și întreruperi de energie în perioada dinaintea iernii.
Sediile Băncii JPMorgan din Europa au efectuat simulări de întreruperi de energie electrică, teste care ajută compania să se pregătească pentru o pierdere de energie, a declarat pentru Reuters o persoană care este la curent cu acest subiect. Aceștia au mai spus că banca americană ar putea folosi generatoare diesel, care sunt capabile să mențină unele birouri în funcțiune timp de câteva zile dacă situația se înrăutățește.
JPMorgan a refuzat să comenteze pentru Insider despre planurile sale de economisire a energiei.
Gigantul bancar german Deutsche Bank a declarat pentru Reuters că a oprit apa caldă în băi, a schimbat temperatura în birouri și a oprit fântâna din fața sediului său principal din Frankfurt. De asemenea, banca a mai comunicat publicației că oprește spoturile publicitare iluminate din exterior care funcționează peste noapte, precum și lumina interioară din birourile din sucursalele sale.
Asigurătorul elvețian Zurich intenționează să stingă luminile din birouri pe timpul nopții și să nu mai folosească elemente decorative care consumă energie, a declarat compania pentru Insider. În cazul în care criza energetică se va agrava, asigurătorul a spus că va închide servicii precum sala de sport a companiei și va deschide doar anumite etaje de birouri.
Firma de bursă Euronext a declarat pentru Reuters că a pus în funcțiune generatoare de rezervă și că și-a reevaluat consumul de energie de la începutul războiului.
UniCredit, una dintre cele mai mari bănci italiene, dispune de alimentare cu energie de la două centrale independente care pot furniza curent pentru două dintre centrele sale de date, a declarat pentru Reuters, fără a dezvălui cât timp ar putea [cele două centrale] să mențină condiții favorabile.
Cea mai mare bancă din Franța, BNP Paribas, a luat, de asemenea, măsuri pentru a se proteja, potrivit Reuters.
În afară de JPMorgan și Zurich, companiile menționate în acest articol nu au răspuns imediat solicitării Insider pentru comentarii.
Nu doar băncile sunt cele care iau măsuri drastice în privința consumului de energie în acest an.
Guvernele europene au introdus, de asemenea, măsuri de prevenire a penuriei de energie. Germania a anunțat că este interzisă încălzirea piscinelor private de înot și de baie, în timp ce Finlanda a îndemnat oamenii să petreacă mai puțin timp în saune și dușuri.