Recensământul a atras după sine haos și multe nelămuriri. În primul rând, recenzorii au întrebările lor, ei singuri nu știu ce să le răspundă oamenilor. Și una peste alta, a apărut și altă situație, peste care mulți au trecut cu vederea. Infoactual vine astăzi cu noutăți.
Marea problemă a recensământului: nu se găsesc recenzori care ar câștiga 9.000 de lei pentru munca lor
Perioada recensământului s-a prelungit cu o săptămână de la 17 la 24 iulie a.c., iar la începutul săptămânii viitoare situația se va reanaliza, în funcție de datele care vin din teritoriu.
Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), a declarat pentru Impact, că Bucureștiul este în criză acută de recenzori: ”Bucureștiul are o problemă! În cazul Capitalei am fi avut nevoie de cel puțin 1.650 de recenzori și nu am făcut rost nici de 700. Marea surpriză pentru noi au fost studenții și șomerii care nu s-au înscris să participe în număr semnificativ”.
Șomerii au refuzat să fie recenzori
Înainte de a porni la acest drum, al recensământului populației și locuințelor, specialiștii INS și-au făcut un plan și în acesta erau incluși șomerii, ca forță de muncă sigură. Dar ei au refuzat. Astfel, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.
”Deși s-a precizat clar, pentru șomeri, că indemnizația de șomaj nu le va fi în niciun fel afectată”, a subliniat specialistul PR, Drăghia.
Goniți, fugăriți și jigniți de recenzați
A fost o surpriză pentru insituția în sine, dar și pentru angajații ei, care aveau să ducă greul: munca în teren. Recenzorii au dat de greu în teren. Ei au fost goniți, jigniți și fugăriți de cei care urmau a fi recenzați.
Pe unele scări de blocuri, anunțurile cu zilele de vizită și telefoanele acestora au fost rupte de locatari. Cu răbdare, recenzorii au lipit și alte foi, dar și acestea au fost sfâșiate, de-a dreptul, de oamenii care refuză categoric să îi vadă pe oamenii legii.
”Dar au fost destui și dintre cei care au decis să se retragă la scurt timp după ce au terminat pregătirea, motivând fie că le-a fost repartizată o zonă în care le e frică să meargă, fie că au fost jigniți public și nu mai doresc să facă treaba respectivă”, a mai spus Bogdan Drăghia.
PR-ul INS a menționat și faptul că primăriile de sector, la nivelul Capitalei, au fost desemnate să caute recenzori, scrie media sus-menționată.
„Pe parcurs a apărut povestea asta cu centrele fixe de recenzare. În încercarea de a suplini absența recenzorilor, pe care primăriile de sector ar fi trebuit să-i identifice. Aceștia puteau câștiga circa 9.000 de lei, lucrând șase săptămâni și recenzând circa 600 de locuințe.
Pentru fiecare locuință era plătit cu 3,50 de lei, iar fiecare persoană recenzată cu șapte lei. Din motive pe care nu ni le explicăm în totalitate, rețeta nu a funcționat”.
Probleme au fost și în ce privește manipularea tabletelor cu care se face recenzarea, care se mai blocau.
Scapă de amenzi cei care nu au fost vizitați de recenzor
Amintim că, potrivit datelor furnizate de INS, cei persoanele care refuză explicit recenzarea riscă o amendă care pornește de la 5.000 de lei.
”Legea e clară în această privință. Despre amenzi se poate discuta doar în cazul acelor persoane care refuză în mod explicit să participe la recensământ. Având caracter de obligativitate, această acțiune prevede amenzi pentru cei care nu înțeleg să-și dea concursul.
Într-un asemenea caz, în care recenzorul ar veni la cineva și acela ar refuza, atunci recenzorul ar completa rubrica care prevede refuzul explicit și abia apoi s-ar lua măsuri. Pentru cei care nu au fost vizitați de recenzor nu se pune chestiunea amenzilor! Ar fi absurd!”, a precizat Bogdan Drăghia pentru impact.ro.
Oamenii vârstinici au stat vineri la cozi infernale, în căldură năpraznică, de frica amenzilor. Și, după cum a spus și purtătorul de cuvânt al INS, nu-i amendează nimeni, așa că trebuie să stea cuminți acasă și să aștepte, în continuare, recenzorul să le bată la ușă.
Două bătăi nu strică
Situația este la fel în toată țara, nu numai în Capitală. În regiunea Moldovei, cele mai multe întrebări le au cetățenii din Republica Moldova, cu domiciliu și în România.
Potrivit conducerii INS de la Iași, aceștia nu au nevoie să se recenzeze deoarece au reședința de bază în altă țară, respectiv Republica Moldova.
Dar mulți moldoveni s-au autorecenzat și, după cum ni s-a spus, este ok și așa, mai ales că ”două bătăi nu strică”. Și încă o recomadare ieșeană: citiți legea, acolo scrie tot, cel puțin așa ni s-a răspuns nouă. Și exemplele ar putea continua.
Foto: arhiva