Marea Lojă Națională din România este continuatoarea legitimă a Marii Loji a Ordinului Masonic Român, întemeiată la 8 septembrie 1880. Înca de la înființarea primei Loji in 1734 la Galați și până în prezent, masoneria română s-a manifestat plenar ca un modelator și moderator social.
Premiile anuale ale MLNR sunt un eveniment de excepție, fiind acordate șapte distincții, după o selecție făcută de jurii de specialitate formate din academicieni, specialiști și oameni de cultură. Evenimentul se va desfășura la Ateneul Român, în parteneriat cu Ministerul Culturii.
Premii masonice
Gala Premiilor M.L.N.R. își propune să promoveze și să recompenseze spiritul creator al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.
Gala Premiilor M.L.N.R. are ca obiectiv promovarea cercetării originale și creșterea capacității de inovare, cu implicații favorabile asupra competitivității internaționale a economiei si cercetării românești.
Premiile se acorda tuturor cetățenilor români care în cursul anului anterior decernării premiilor, au realizat o lucrare, o descoperire, invenție sau inovație, au emis o teorie, teorema, ecuație, au pus la punct o tehnica, metoda, procedeu cu impact macro-social într-unul dintre cele 7 domenii premiate sau prin exercitarea profesiei ori a demnității publice au adus importante servicii ori beneficii țării.
Care sunt categoriile
În fiecare an, pe 21 iunie, M.L.N.R. decernează șapte premii în cadrul unei festivități organizate la Ateneul Român. Premiile poartă numele unor personalități reprezentative pentru domeniul de referință și care au aparținut celei mai respectabile confrerii din lume – masoneria. Este vorba despre:
Premiul Grigore Moisil pentru Știinte Exacte;
Premiul Henry Coandă pentru Știinte Aplicate;
Premiul Carol Davila pentru Medicină;
Premiul Constantin Brâncuși pentru Artă și Cultură;
Premiul Nicolae Titulescu pentru Diplomație și Politologie;
Premiul Eugeniu Carada pentru Economie;
Premiul Spiru Haret pentru Educatie, Mediu, IT;
Un program național de conferințe și dezbateri
La inițiativa Marele Maestru, P:.R:.Fr:. Radu Bălănescu, Marea Lojă Națională din România a lansat un proiect al întregii Masonerii Regulare din România, cu desfășurare la nivel național.
Proiectul este structurat pe șase teme majore, extrem de importante și de actualitate pentru societatea civilă din România.
În mod concret, proiectul se va derula prin organizarea la nivel național a unei serii de conferințe, ce vor fi susținute de către lectori de notorietate, specialiști incontestabili în domeniile lor de activitate profesională, domenii pe care se suprapun subiectele abordate prin fiecare dintre temele majore ale proiectului.
Prin derularea acestor conferințe se urmărește clarificarea și găsirea unor răspunsuri la unele dintre întrebările pe care societatea civilă din țara noastră și le pune în acest moment.
P:.R:.Fr:. Radu Bălănescu a subliniat că importanța acestui proiect al M:.L:.N:.R:. trebuie înțeleasă ca o îndatorire pe care Ordinul nostru și noi, ca Francmasoni Români, o avem față de Patria noastră, România.
Marele Maestru a accentuat că seria de conferinţe „Viitorul României” reprezintă, probabil, cea mai importantă iniţiativă la care Masoneria Regulară din România s-a angajat în mod public până în acest moment.
Cele șase teme majore ale proiectului sunt:
- Locul și rolul elitelor în conducerea statelor democratice;
- Importanța învățământului dual profesional în dezvoltarea României moderne;
- Exodul de inteligență – problemă majoră a României;
- Importanța preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene;
- Intelligence-ul – rol și necesitate în societatea modernă;
- Promovarea capitalului și a business-ului autohton.