Au trecut mai mult de 40 de ani de când nimeni nu a mai reușit să ajungă pe o altă planetă. Pentru mulți rămâne un mister de ce din anii 1960 nicio persoană nu s-a mai întors pe Lună.
Numai 24 de oameni au călătorit spre Lună
Trebuie precizat faptul că:
- impactul omenirii asupra misiunii de aterizare pe Lună Apollo 11 din iulie 1969 a fost masiv.
- de peste 40 de ani nimeni n-a mai călcat pe o altă planetă.
- în istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună.
Toți cei 24 de oameni care au călătorit spre Lună au fost astronauţi în cadrul programului Apollo, iar jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii nu au mai ajuns pe Lună din 1972, iar ultima aselenizare controlată a unei nave spaţiale a avut loc în august 1976.
Dar, oare de ce oamenii nu s-au întors niciodată pe Lună
Peste 100 de vizite au fost făcute pe Lună între anii 1958 – 1972, dar nu toate aveau echipaj uman. Pentru a investi miliarde pentru a merge pe Lună și înapoi trebuie să existe un motiv întemeiat. Motivul principal a misiunii a fost ca SUA să demonstreze lumii și în special rușilor că sunt mai evoluate din punct de vedere tehnologic față de Uniunea Sovietică din acea vreme.
Deci, obiectivul a fost să ducă oamenii pe Lună înaintea sovieticilor, lucru pe care l-au realizat. Iar dovada a constat în faptul că astronauții au adunat pietre, au făcut fotografii , au făcut experimente , au plantat steaguri și apoi au venit acasă.
De-a lungul anilor au apărut diverse teorii care propagau ideea că americanii nu au ajuns cu adevărat pe Lună ci că totul a fost o regie ca la Hollywood. Din această cauză rămâne și marea enigmă că nimeni nu a mai ajuns pe Lună de 40 de ani.
Interesul explorării Lunii a scăzut
E posibil și că, odată ce Apollo 11 și-a îndeplinit obiectivul, oamenii și-au pierdut treptat interesul pentru Lună, mai ales că vorbim despre o “stâncă” acoperită cu praf de siliciu sub formă de pulbere, nimic mai mult. Cu siguranță, situația era alta dacă pe Lună se găsea petrol sau metale rare.
În schimb, Marte a atras ceva interes celor de la NASA, dar rămâne, în continuare, o dilemă de ce, totuși, oamenii nu s-au mai întors pe Lună.