Avertismente grave pentru întreprinderile britanice au fost date de analiștii economici, citați de New York Times. Recesiune? Stagflație? Cert este că întreprinderile britanice trec prin avertismente sumbre. Prețurile mai mari, deficitul forței de muncă, plus o ”contracție” economică națională, toate acestea fac dificilă planificarea viitorului, pentru această țară europeană.
Marea Britanie se confruntă cu stagflația, o combinație ruinătoare de creștere economică stagnantă și inflație rapid
Marea Britanie se confruntă cu spectrul stagflației, o combinație ruinătoare de creștere economică stagnantă și inflație rapidă. Țara se confruntă cu cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor de consum din ultimele patru decenii – o rată a inflației de 9%. Creșterea economică s-a oprit în februarie și s-a contractat ușor în martie a.c., se arată într-un amplu material analiză, publicat, miercuri, 8 iunie 2022.
Creșterea prețurilor provoacă dureri de cap în întreaga lume, dar există îngrijorarea că Marea Britanie se confruntă cu probleme mai persistente decât mulți dintre vecinii săi. Țara are o piață a forței de muncă restrânsă, în mare parte din cauza Brexit-ului (acesta a îndepărtat un mare bazin de forță de muncă europeană, și în parte pentru că bolile pe termen lung au ținut sute de mii de persoane fără loc de muncă), și mai mult decât atât această țară se află, acum, și la ”mila crizei energetice” din Europa, spun jurnaliștii de la publicația citată.
Se așteaptă ca veniturile disponibile ale gospodăriilor să scadă cu 1,75% în acest an, iar, în aprilie, încrederea consumatorilor era la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani. Întreprinderile fac calcule complicate cu privire la cât de mult pot să își ridice prețurile, pentru a compensa propriile costuri în creștere, fără a îndepărta clienții, spun analiștii economici americani.
Costuri în creștere: Companiile care importă bunuri din U.E. s-au plâns că birocrația suplimentară le crește costurile. Economiștii spun că Brexitul a făcut ca prețurile alimentelor să crească cu 6 procente. În octombrie, se așteaptă ca facturile de energie pentru gospodării să crească cu 800 de lire sterline, ajungând la 2.800 de lire sterline pe an.
Cu o nouă provocare electorală care se profilează și pe mai departe, dar și cu economia britanică într-o spirală descendentă, Boris Johnson, premierul slăbit al Marii Britanii, are puține modalități ușoare de a-și inversa soarta în declin, titrează New York Times.
![]()