Lunga bătălie dintre Microsoft și Marea Britanie în legătură cu acordul Activision Blizzard a luat marți o nouă întorsătură, stârnind mai multe întrebări decât răspunsuri cu privire la abordarea țării în ceea ce privește acordurile în era post-Brexit.
Autoritatea britanică pentru concurență și piețe (CMA) a fost blocată într-o dispută cu gigantul american de software în legătură cu oferta sa de 69 de miliarde de dolari pentru a cumpăra producătorul de „Call of Duty” încă de când s-a opus preluării, în aprilie.
În iulie, la doar câteva minute după ce autoritatea de reglementare americană a eșuat în propriul său efort de a opri preluarea în instanță, a declarat că este dispusă să analizeze din nou cazul atunci când Microsoft va reveni cu o propunere „detaliată și complexă”.
Microsoft își va menține decizia inițială de a bloca preluarea
Dar va analiza o altă tranzacție restructurată prezentată de Microsoft, în care Activision ar urma să cedeze drepturile de streaming în cloud unei terțe părți – compania franceză Ubisoft Entertainment – cu excepția Uniunii Europene.
Această excludere este menită să nu afecteze acordul încheiat cu Bruxelles pentru ca Microsoft să licențieze conținut pentru serviciile de cloud computing concurente. Autoritățile de reglementare antitrust din UE au declarat în replică că vor analiza acum dacă noile condiții ar afecta concesiile pe care le-au convenit deja cu compania americană.
Ronan Scanlan, un avocat specializat în concurență la Arthur Cox din Dublin, care a lucrat anterior pentru CMA, a declarat că nimeni nu a fost bine servit de „incertitudinea și confuzia” din Marea Britanie.
„Unii ar putea spune că CMA s-a dat peste cap pentru a face pe placul Microsoft, alții că aceasta este consecința faptului că CMA a exagerat în primul rând”, a declarat el pentru Reuters.
Situația este dificilă
CMA s-a opus celui mai mare acord din lume în domeniul jocurilor de noroc din cauza îngrijorărilor legate de faptul că ar putea împiedica concurența în sectorul nou-înființat al jocurilor în cloud și a declarat că oferta Microsoft de a pune la dispoziție jocurile Activision pe platformele concurente de jocuri în cloud nu a fost suficientă pentru a remedia îngrijorările sale.
Decizia a subliniat noua poziție dură adoptată de CMA împotriva marilor companii de tehnologie, după ce a devenit un organism de reglementare independent în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Gustaf Duhs, fost avocat al CMA și lider în domeniul concurenței la Stevens & Bolton, a declarat că noua propunere a trecut de la remedii comportamentale, care nu au fost niciodată pe placul CMA, la ceva mai apropiat de o remediere structurală.
„Dar nu este o remediere structurală curată, deoarece există încă o legătură fundamentală între activitățile Microsoft și Ubisoft, iar drepturile care sunt transferate sunt limitate”, a spus el.
CMA ar putea solicita asigurări cu privire la modul în care Ubisoft va putea utiliza drepturile, ceea ce ar duce concesiunea înapoi în teritoriul remediilor comportamentale, a adăugat el.
Scanlan a declarat că, în conformitate cu acordul nou propus, compania rezultată în urma fuziunii Microsoft-Activision va oferi conținutul de jocuri unui singur jucător, care va putea comercializa drepturile către alți furnizori de servicii de jocuri în cloud.
El a spus că trebuie să ne întrebăm dacă timpul care a fost necesar pentru a ajunge în acest punct a fost bine cheltuit pentru toate părțile implicate. „Puțini, în afară poate de CMA, ar răspunde afirmativ”, a spus el.
Antony O’Loughlin, șeful departamentului de litigii al firmei de avocatură Setfords, a fost de acord. „Pentru Microsoft și alte autorități de reglementare, acest lucru reprezintă probabil un pas inutil pe care compania a fost forțată să îl facă de către o autoritate de reglementare britanică prea zeloasă, care încă nu a dat undă verde tranzacției”, a spus el.
Soarta acordului Microsoft în Marea Britanie a adus în discuție dacă CMA are puterea de a omorî un megadeal dacă acesta nu este în ton cu Statele Unite, Uniunea Europeană și China.
Blocajul CMA din aprilie a stârnit furia părților implicate în fuziune, Microsoft afirmând că Marea Britanie este închisă pentru afaceri.
Marți, compania a declarat că nu a simțit nicio presiune politică în legătură cu modul în care a gestionat afacerea.
Tom Smith, partener al firmei de avocatură Geradin Partners și fost director juridic al CMA, a declarat că ambele părți vor prezenta rezultatul ca pe o victorie, CMA obținând concesii pe care nicio altă agenție nu le-a obținut, potrivit Reuters.