Autoritățile sanitare din Marea Britanie au declarat că investighează de urgență o descoperire rară a virusului poliomielitei în probele de ape uzate din Londra.
Ce au constatat autoritățile în domeniu
Miercuri, 22.06.2022, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a anunțat că o serie de mostre de deșeuri de la fabricile de tratare a apelor uzate Beckton din Newham, estul Londrei, au fost testate pozitiv pentru virusul poliomielitei derivat din vaccin între februarie și mai 2022.
Începând din acel moment, virusul a continuat să evolueze și în prezent este clasificat ca un virus al poliomielitei „derivat din vaccin” de tip 2, a spus UKHSA, adăugând că încearcă să stabilească dacă are loc vreo transmitere comunitară.
Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat un incident național și a informat Organizația Mondială a Sănătății despre acestă situație.
În acest context, tot miercuri, 22 iunie 2022, dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA a declarat: „Investigăm de urgență pentru a înțelege mai bine amploarea acestei transmiteri, iar NHS a fost rugat să raporteze rapid orice caz suspectat la UKHSA, deși până acum nu au fost raportate sau confirmate cazuri”.
UKHSA a spus că riscul pentru publicul larg este extrem de scăzut, dar a cerut părinților să se asigure că copiii lor au fost pe deplin imunizați împotriva bolii. Este o practică obișnuită în Marea Britanie ca toți copiii să primească un vaccin polio inactivat ca parte a programului lor de vaccinare de rutină.
„Majoritatea populației din Regatul Unit va fi protejată de vaccinarea din copilărie, dar în unele comunități cu acoperire vaccinală scăzută, persoanele pot rămâne expuse riscului”, a spus dr. Vanessa Saliba.
În mod obișnuit, anual, în sistemul de canalizare al Marii Britanii sunt detectați unul până la trei virusuri ale poliomielitei „asemănătoare unui vaccin”.
Dar, întotdeauna, astfel de detecții au fost constatări unice și au avut loc atunci când o persoană vaccinată în străinătate cu vaccinul oral viu împotriva poliomielitei s-a întors sau a călătorit în Regatul Unit și a „vărsat” pentru scurt timp urme ale virusului poliomielitei, asemănător vaccinului, în fecale.
Însă prezenta situație marchează prima dată momentul când un grup de probe legate genetic a fost identificat în mod repetat de-a lungul mai multor luni.
Care este concluzia specialiștilor
Oamenii de știință spun că identificarea timp de mai multe luni a virusului poliomielitic în apele uzate sugerează că a existat o anumită răspândire a comunității între indivizi strâns legați din nordul și estul Londrei.
Potrivit UKHSA, până acum, virusul a fost detectat doar în probele de canalizare și nu au fost raportate cazuri asociate de paralizie.
Situația imunizarii împotriva virusului poliomielitei în Marea Britanie
În timp ce vaccinarea împotriva poliomielitei este obișnuită în Marea Britanie, ratele de imunizare variază de la o țară la alta, comunitățile cu o utilizare mai mică fiind expuși unui risc mai mare.
Asigurarea cu vaccinuri pentru copilărie, în special, a scăzut la nivel național și mai ales în anumite părți ale Londrei în ultimii ani.
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a transmis că părinții ar trebui să contacteze cabinetul medicului lor pentru a verifica că vaccinurile copilului lor sunt la zi.
Jane Clegg, asistentă șefă pentru NHS din Londra a spus:
- „Majoritatea londonezilor sunt pe deplin protejați împotriva poliomielitei și nu vor trebui să ia nicio măsură suplimentară, dar NHS va începe să contacteze părinții copiilor sub 5 ani din Londra care nu sunt la curent cu vaccinările lor împotriva poliomielitei pentru a-i invita. pentru a fi protejată”.
- „Între timp, părinții pot verifica, de asemenea, starea de vaccinare a copilului lor în Cartea Roșie, iar oamenii ar trebui să contacteze medicul de familie pentru a rezerva o vaccinare, în cazul în care ei sau copilul lor nu sunt pe deplin la zi”.
În anul 2004, Marea Britanie a trecut de la utilizarea unui vaccin antipoliomielitei oral la un vaccin antipoliomielită inactivat, care este administrat prin injecție și previne infecția.
Ce este poliomielita și cum se manifestă
Poliomielita este un virus rar care poate provoca ocazional boli grave, cum ar fi paralizia, la persoanele care nu sunt complet vaccinate. Boala a fost anterior comună în Marea Britanie în anii 1950, dar țara a fost declarată liberă de poliomielita în 2003.
Cei care se infectează cu poliomielita, în general, nu prezintă simptome, deși unii pot dezvolta o boală asemănătoare gripei până la 3 săptămâni mai târziu. În cazuri mai rare, virusul poate ataca nervii din coloana vertebrală și baza creierului, ducând potențial la paralizie. Ocazional, poate ataca mușchii folosiți pentru respirație, ceea ce poate fi fatal, citează cnbc.com
Medicii au spus că detectarea precoce a virusului ar fi importantă pentru monitorizarea răspândirii acestuia și prevenirea cazurilor mai grave.
Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din Estul Angliei a spus că „În populațiile cu absorbție scăzută a vaccinului, este posibil ca vaccinul viu împotriva poliomielitei să se răspândească de la o persoană la alta. Dacă acest lucru este susținut, în timp (unul sau doi ani), acest virus derivat din vaccin poate muta pentru a deveni din nou complet virulent și poate începe să provoace paralizie la persoanele care nu au fost vaccinate”.