Lifestyle

Mare atenție cum mănânci carnea de miel! Prof. Mencinicopshi trage semnalul de alarmă

Mare atenție cum mănânci carnea de miel! Prof. Mencinicopshi trage semnalul de alarmă

Mare atenție cum mănânci carnea de miel! Drob, borş, stufat sau friptură la cuptor ori grătar, toate au ca ingredient principal, de Paşte, carnea de miel, care este, însă, mult prea săţioasă.

„Plăcerea vine şi din moderaţie, nu doar din ghiftuială. Organismul nu poate suporta o cantitate de grăsimi provenite din preparatele tradiţionale mult mai mare decât de obicei. De aceea, nu trebuie să mâncăm din toate preparatele la o masă, şi trebuie să mai facem şi mişcare”, atenţionează prof. dr. Nicolae Hâncu.

Nu asociaţi mielul cu cartofii prăjiţi

Cuvântul de ordine pentru masa festivă de Paşte este „miel”, însă trebuie să fiţi atenţi că şi cea mai slabă carne de miel are cantităţi semnificative de grăsime şi, cu cât este mai fragedă, cu atât e mai greu asimilabilă.

Mare atenție cum mănânci carnea de miel! „Nu se va folosi miel mai mic de 8-10 săptămâni, deoarece este bogat în nucleoproteine (purine) şi multe proteine colagenice greu de digerat”, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie, în cartea „Revoluţie în bucătărie”, recent lansată. Carnea nu trebuie împănată nici cu afumături sau slănină pentru că oricum este grasă.

Nici garnitura nu trebuie pusă la întâmplare. Nu asociaţi carnea cu cartofi prăjiţi sau salată orientală. O variantă sănătoasă este salata verde sezonieră, asezonată cu ulei de măsline ori doar cu lămâie, dar şi andivele.

Alimente fără interdicţie

Există şi alimente mai puţin blamate: pasca şi prăjiturile cu fructe. „Pasca făcută din brânză de vaci şi prăjiturile cu fructe cu blat foarte subţire, cât se poate de sărac în zahăr sunt cele mai potrivite pentru această perioadă îngreunată de grăsimi”, adaugă Hâncu.

Se poate bea un pahar de vermut, vin spumant sau şampanie, dar sunt de evitat băuturile spirtoase.
REŢETĂ TRADIŢIONALĂ

Sfaturile prof. Mencinicopschi pentru un stufat de miel reuşit

Prof. dr. Mencinicopschi vă detaliază o reţetă tradiţională de stufat: Se porţionează carnea, se spală, se scurge şi se înmoaie în ulei. Se stinge cu puţină apă, se pun sare şi piper şi se mai lasă 30 de minute la foc mic, sub capac.

Se pune peste carne ceapa şi usturoiul verde spălate şi tăiate mărunt şi se mai lasă 10 minute. Se face un sos din făină, bulion, boia de ardei, oţet şi vin, care se adaugă peste carne şi ceapă şi se dă la cuptor până scade puţin. Pentru aromă, după ce se presară verdeaţa tocată mărunt se pot pune felii de lămâie. Pentru ca mâncarea să fie cât mai sănătoasă este bine să apelaţi la câteva trucuri:

  • nu folosiţi făină pentru prepararea sosului, ci legume pasate.
  • folosiţi ulei de măsline, rapiţă sau palmier nehidrogenat.
  • alegeţi un vin fără sulfiţi.
  • utilizaţi sare de mare sau de mină brută cu plante aromatice sau cu alge marine bogate în iod şi alte substanţe
  • biologic active care interferă cu absorbţia grăsimilor şi colesterolului, scăzându-le nocivitatea.
  • preparaţi garnitura din legume fierte, grilate, sotate, şi nu cu pâine, orez, mămăliga, cartofi.