Impozitul de 1% pe marile întreprinderi, care sunt definite ca fiind unitățile cu venituri de peste 100 de milioane de euro, a fost adus din nou în discuție în cadrul negocierilor dintre partidele aflate în prezent la putere.
După o perioadă de mai multe luni în care suprataxarea nu a fost adus în discuția publică, membrii Partidului Social Democrat (PSD) au readus problema în prim-plan.
Suprataxarea nu a fost o prioritate pentru guvernanți
Problema impozitării suplimentare a firmelor din România cu venituri de peste 100 de milioane de euro a fost ridicată pentru prima dată de Marcel Ciolacu, șeful social-democraților din țară. Marcel Ciolacu a declarat recent, în spațiul public, că managementul acestor întreprinderi ar trebui să își asume acest impozit suplimentar de doar 1% pentru a da dovadă de unitate cu cetățenii națiunii și pentru a asigura mai multe fonduri la bugetul de stat pentru o mai bună gestionare a crizei.
„Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, declara Marcel Ciolacu în luna ianuarie a acestui an.
Marcel Ciolacu a declarat că oficialii partidului pe care îl reprezintă nu au renunțat în tot acest timp la ideea unei taxe de 1% pe marile firme; mai degrabă, pur și simplu nu a fost o prioritate pentru ei.
În ciuda acestui fapt, social-democrații nu au renunțat la ideea de a o implementa în viitor, mai ales că, în ultima perioadă de timp, veniturile unui număr mare de corporații au scăzut și, ca urmare, acestea nu au plătit impozitul pe profit de 16%, care era datorat la bugetul de stat. Din acest motiv, o taxă de 1% pentru companiile care au venituri anuale mai mari de o sută de milioane de euro ar fi acum foarte de dorit, deoarece ar aduce câțiva bani în plus la buget.
Taxa de solidaritate, readusă în discuție
După adoptarea suprataxei de 1%, cunoscută adesea sub numele de „taxa de solidaritate”, potrivit calculelor administrației, statul român ar putea încasa cel puțin un miliard de lei în plus de la întreprinderile din țară.
În ciuda acestui fapt, implementarea acesteia riscă să fie amânată, deoarece Marcel Ciolacu a mai declarat că problema nu a fost încă discutată de membrii coaliției aflate acum la putere. Potrivit Antena3.ro, ultima dată când acest subiect a fost abordat în cadrul unei întâlniri la Palatul Victoria ar fi fost la începutul anului, în timpul iernii, când încă se discuta reglementarea finală a proiectului bugetului de stat.
„Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să îşi facă datoria, să facă digitalizarea ANAF-ului şi pe urmă, după ce avem toate elementele, toate cifrele şi unde nu este concordanţă, atunci intervine statul. Eu în acest moment, Marcel Ciolacu, n-am aceste informaţii, am informaţiile în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi cum încercăm să optimizăm fiscal. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârşit. Marcel Ciolacu şi PSD-ul nu măreşte nicio taxă”, mai declara Marcel Ciolacu la finalul lunii ianuarie.