Actual

Marcel Ciolacu își dorește un sistem german de guvernare. Cum vede liderul PSD viitoarea coaliție după alegerile din 2024

Marcel Ciolacu

Se pare că Marcel Ciolacu are încredere deplină în actuala coaliție de guvernare, fiind convins de viitorul acesteia și după alegerile generale din 2024. Declarațiile au fost făcute duminică seara, la Antena 3.

Marcel Ciolacu își dorește un sistem german de guvernare. Cum vede liderul PSD viitoarea coaliție după alegerile din 2024

Coaliția de guvernare PNL – PSD – UDMR are șanse extrem de mari să conducă România și după alegerile din 2024, după cum afirmă chiar liderul PSD. Acestea își dorește să contureze o guvernare după modelul german:

„În sistemul german, fiecare candidează și pe urmă pun în același coș. Vedeți că se creionează o altfel de majoritate? Pentru că eu nu văd, practic”, a declarat liderul social-democrat.

Șeful PSD a mai declarat că rotația premierilor va avea loc ”categoric” în 2023, iar guvernarea va fi preluată de un social-democrat:

”Chiar dacă premierul a devenit automat un adversar politic al meu și al PSD cred că putem colabora (…) Rotația premierilor va avea loc categoric anul viitor. Un prim-ministru din partea PSD. Suntem oameni de onoare, așa este protocolul. Se vede că este o coerență guvernamentală de când PSD a venit la guvernare. După alegerile din 2024, la cum arată acum procentele din sondaje, soluția cea mai bună rămâne tot o coaliție asemănătoare. Este sistemul german, când fiecare candidează și apoi se pun toate în coș”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru Antena 3.

Declarațiile lui Ciolacu se bazează în principal pe cifrele pe care le arată acum sondajele, în care PSD-PNL-UDMR deține o majoritate confortabilă în Parlamentul României.

Dacă duminică ar fi alegeri, potrivit ultimului sondaj CURS,  35% ar vota PSD, 23% ar vota PNL, iar UDMR ar fi votat de 5% dintre alegători. Același sondaj arată că doar 19% dintre români cred că alianța USR – PNL a fost utilă, în vreme ce alianța PNL cu PSD este văzută cu ochi buni de o proporție dublă din populația chestionată – 38%.