Marcel Ciolacu se află astăzi, 12 septembrie 2023, în faţa coaliţiei pe care o conduce. Şeful Executivului pune la cale alături de colegii săi un plan decisiv pentru eliminarea deficitului bugetar. Seria de trei ordonanţe, supranumite ordonanţele austerităţii, ar schimba radical sistemul bugetar şi corporativ-privat.
Mai multe drafturi au fost făcute publice în utima perioadă. Măsurile cel mai des vehiculate includ creşterea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 5% la 19% pentru anumite produse şi servicii. De asemenea, voucherele de vacanţă ar fi acordate numai bugetarilor cu salarii sub un anumit plafon. Acelaşi lucru ar fi valabil şi pentru indemnizaţia de hrană.
Guvernanţii iau în considerare şi suprataxarea micilor antreprenori, dar şi a companiilor multinaţionale.
Marcel Ciolacu anunţă ultimele negocieri
Prim-ministrul are o mare responsabilitate la această întrevedere, care va fi decisivă pentru măsurile fiscale. România se confruntă cu un deficit bugetar enorm, de 45 miliarde lei. Această situaţie face să nu fim eligibili pentru anumite sume accesibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Mai multe publicaţii au dat detalii despre această „Zi Z” a măsurilor fiscale. Observator News, spre exemplu, a transmis următorul lucru:
„Sursele noastre spun că liderii coaliției de guvernare se vor întâlni marți pentru a definitiva pachetul de măsuri fiscale. Vor fi, practic, ultimele negocieri, ultimele reglaje la nivel politic pentru noile taxe și impozite din pachetul de măsuri fiscale și, după acest moment, ar trebui să asistăm până pe 15 septembrie la momentul când guvernul condus de Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale”.
Inițial, se preconizase că ordonanța austerității – mai precis, pachetul de trei ordonnațe – va intra în vigoare de la 1 septembrie. Însă, au fost numeroase neînțelegeri pe plan intern. În plus, la finele lui august, o delegație de oficiali ai României s-a întâlnit cu reprezentanți din Comisia Europeană. Scopul a fost acela de a discuta noile măsuri fiscale, inclusiv reforma pensiilor speciale. Aceasta din urmă a fost inclusiv respinsă de Curtea Constituțională Română ca fiind neconstituțională.
Conform surselor, până pe 15 septembrie, ar trebui să se știe exact în ce fel vor fi schimbate regimurile fiscale din România, anunță Fanatik.