Actual

Marcel Ciolacu are în vedere siguranța României. Premierul a cerut ca trupele germane să ajungă cât mai curând

Olaf Scholz si Marcel Ciolacu la Berlin Sursa foto Gandul
Sursa foto Gandul

Premierul României, Marcel Ciolacu a ajuns ieri la Berlin pentru a avea o discuție cu cancelarul german, Olaf Scholz. Printre subiectele dezbătute a fost și cel referitor la siguranța și securitatea flancului estic având în vedere contextul actual de la granițe.

Ciolacu l-a sfătuit pe Scholz să consolideze și mai mult flancul estic al NATO prin trimiterea de trupe germane în țara sa „cât mai curând” și „permanent”.

Siguranța pe primul loc

„Sper ca în curând să avem soldați germani permanent pe teritoriul României”, a declarat Marcel Ciolacu, referindu-se la anunțul german de săptămâna trecută de a trimite permanent 4.000 de soldați în Lituania, în cadrul unei conferințe de presă comune după o întâlnire între cei doi lideri la Berlin.

Ciolacu și-a exprimat îngrijorarea că războiul Rusiei din Ucraina ar putea dura mai mult și a spus, răspunzând la o întrebare despre summitul alianței militare NATO de la Vilnius, care va avea loc peste două săptămâni, că se așteaptă ca guvernul german să desfășoare mai multe trupe în estul țării”.

Ulterior, el a adăugat: „Sper ca împreună cu cancelarul să putem lua decizii în acest sens cât mai curând posibil”.

Scholz nu a reacționat imediat la cererea României. Faptul că Ciolacu a ridicat-o în mod public a părut să fie o surpriză pentru cancelar, care nu a comunicat planurile de a trimite trupe în România.

Trupe străine pe teritoriul României

În România au staționat trupe NATO din țări precum Franța, având în vedere granița directă cu Ucraina. Oficialii Statelor Unite ale Americii au transmis faptul că trupele lor vor rămâne pe teritoriul statului român cel puțin până în toamna anului curent.

Ambii lideri și-au exprimat pesimismul cu privire la posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie în curând.

„Probabil că ne-am fi așteptat ca conflictul să se încheie odată cu [contraofensiva ucraineană]. Dar, din păcate… datele disponibile public nu ne dau atât de mult curaj în această privință”, a transmis Ciolacu în cursul conferinței de presă de la Berlin.

Olaf Scholz a declarat că nu era de așteptat ca partea ucraineană să facă progrese rapide de la o zi la alta, spunând: „Momentul în care se realizează un progres major nu ar trebui să vină atât de repede”.

Cancelarul a încercat, de asemenea, să diminueze speranța Ucrainei de a obține o perspectivă clară pentru aderarea la NATO la summitul de la Vilnius, care se va concentra în schimb pe „aprofundarea cooperării” cu Kievul prin intermediul „unui consiliu comun”.

„Cu siguranță, vom discuta, de asemenea, problema modului în care să abordăm în continuare perspectiva țărilor care privesc spre NATO și doresc să adere la aceasta. Dar este, de asemenea, clar că nimeni nu poate deveni membru al unei alianțe de apărare în timpul unui război”, a declarat Olaf Scholz, conform Politico.