Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că orice prim-ministru ar aprecia veniturile suplimentare care sunt direcționate către Pilonul II de pensii. Cu toate acestea, după consultările cu reprezentanții BNR și ai Băncii Mondiale, a ajuns la concluzia că sustenabilitatea pe termen lung a României este strâns legată de rolul pensiilor private.
Marcel Ciolacu a mai adăugat că nu doar statul român poate susține pensiile private.
„Știu că mi s-a pus în cârcă cu pensiile private. Pilonul 2 de pensii e un efort bugetar de peste 1%. Orice prim-ministru s-ar bucura să aibă venituri de 1% din PIB, 18-19 miliarde lei să le am în plus în buget. Dar după ce am discutat și cu BNR și cu specialiști, ni s-a explicat și cum este în Statele Unite, am vorbit și cu Banca Mondială. Și mi-am dat seama că totuși sustenabilitatea pentru România pe termen mediu și lung impune pensii private. Dar nu susținute numai de statul român.
Noi trebuie să dezvoltăm și servicii. Sistemul de sănătate privat 90% îl susține statul român. La un moment dat trebuie să ne învățăm să facem asigurări de sănătate dacă vrem servicii în zona privată. Acest lucru se va dezvolta în momentul în care intrăm în OCDE. În momentul acela și băncile elvețiene și marii jucători vor intra într-o țară dezvoltată, pe care n-o mai poate întoarce politicul, indiferent cine ajunge la putere”, a spus Ciolacu, potrivt Economedia.