Actual

Marcel Boloș i-a avertizat pe beneficiarii voucherelor de alimente! „Le vom retrage cardurile sociale”

bani marcel bolos
sursă foto antena 3 cnn

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, avertizează că beneficiarii cardurilor sociale din România riscă sancțiuni, inclusiv retragerea acestor carduri, în cazul în care nu respectă regulile impuse.

Marcel Boloș a anunțat că persoanele care folosesc voucherele pentru alimente pentru a cumpăra alcool sau tutun riscă să primească amenzi în valoare de până la 6.500 de lei și să le fie blocat cardul.

Românii pot primi amenzi de 6.500 de lei

„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.

Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a anunţat Boloș la Antena 3.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că sumele încărcate pe card sunt valabile timp de 12 luni de la data încărcării lor. Conform MIPE, banii de pe tichetele sociale trebuie folosiți în decurs de un an de la momentul în care sunt disponibili pe voucherele de alimente. Dacă nu ați primit tichetele sociale pentru alimente, puteți contacta fie Ministerul Muncii, fie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcție de problema dvs.

„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Beneficiarii voucherelor de alimente

Persoanele care beneficiază de aceste drepturi includ pensionarii din sistemul public de pensii, cei din evidența caselor de pensii sectoriale și cei care primesc drepturi în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii sau de casele de pensii sectoriale. Pentru anul 2022, aceste persoane sunt cele ale căror venituri realizate lunar nu depășesc suma de 1.500 lei, iar pentru anul 2023, sunt cei al căror venituri realizate lunar nu depășesc suma de 1.700 lei.

De asemenea, se încadrează și persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, inclusiv copiii și adulții, ale căror venituri realizate lunar nu depășesc suma de 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022 și suma de 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

Mai beneficiază familiile are au cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri realizate lunar pe membru de familie nu depășesc suma de 600 de lei pentru tranșele din anul 2022 și suma de 675 de lei pentru tranșele din anul 2023. De asemenea, se aplică și familiilor monoparentale, al căror venit realizat lunar pe membru de familie nu depășește aceleași sume menționate mai sus. Aceste drepturi se aplică familiilor și persoanelor singure care au stabilit dreptul la ajutorul social. De asemenea, se aplică și persoanelor fără adăpost, conform reglementărilor legale în vigoare, conform RomâniaTV.