Social

Marcel Boloș, anunțul momentului despre Pilonul II! „Vreau să punem capăt oricăror speculaţii”

Marcel Bolos vrea mai multi bani pentru IMM-uri, Sursa foto B1
sursa foto arhiva companiei

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus din nou în discuție veniturile celor care se apropie de vârsta pensionării. Acesta vrea să clarifice situația și să pună capăt zvonurilor vehiculate în spațiul public cu privire la posibile modificări ale contribuției la Pilonul II de pensii.

„Nu vom amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii”.

Marcel Boloș lămurește situația

Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații. Și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu.

Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

Tocmai de aceea, echipa Ministerului Finanțelor analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție.

Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, a scris Marcel Boloş, ministrul Finanţelor pe Facebook, potrivit DailyBusiness.

Cine este obligat să contribuie la Pilonul II de pensii?

Oficialul a subliniat că sistemul de pensii obligatorii administrate privat este strict reglementat conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, împreună cu ulterioarele modificări și completări.

În ceea ce privește beneficiarii obligați să contribuie la Pilonul II, ministrul nu a făcut referire directă. Detalii suplimentare urmează să fie furnizate de către autoritățile competente în domeniu. Această intervenție are scopul de a asigura transparența și de a oferi claritate în ceea ce privește reglementările actuale referitoare la pensiile private obligatorii în România.

În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă;
b) funcționarii publici;
c) *** Abrogată
d) alte persoane care realizează venituri asimilate salariilor pentru care se datorează contribuție de asigurări sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal.
persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi şi obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare, ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri;

persoanele care realizează venituri din activități independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuție de asigurări sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială*), în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.”