Beneficiarii voucherelor de îmbunătățire a locuinței și a cupoanelor pentru electrocasnice au fost dezvăluiți de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Peste 220.000 de familii sunt obiectivul imediat al proiectului. Voucherele vor fi acordate pentru modernizarea locuinței și pentru achiziționarea de obiecte precum frigidere, mașini de spălat și aragazuri.
Există două tipuri de vouchere
Majoritatea celor care beneficiază sunt gospodării cu mai mult de cinci copii, persoanele în vârstă și, nu în ultimul rând, cei care nu pot munci.
„Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4000 de lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice.
Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei”, a declarat Marcel Boloș.
Beneficiarii voucherelor nu le vor primi decât după ce experții vor finaliza ancheta socială realizată de un asistent social, educativ și educațional. „Aș vrea să atrag atenția asupra faptului că cele 220.000 de familii care vor primi aceste vouchere nu vor avea un standard prestabilit, de aceea încercăm să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistenții sociali, medicali și educativi prin anchete sociale și prin faptul că fiecare centru comunicat care va funcționa în cadrul autorităților locale.
Este necesară o anchetă socială
Ancheta socială va fi realizată de cei trei specialiști, astfel încât să se poată stabili profilul cerințelor sociale ale fiecărei familii prin analiză individuală.
„Aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional.
Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu, are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a mai spus ministrul, potrivit wowbiz.
În plus, cei care se califică primesc o alocație de stat de 1.400 de lei în două tranșe, pe care o pot folosi pentru a-și acoperi costurile cu energia electrică sau pentru a cumpăra lemne de foc.