Stare de alertă în Maramureş din cauza gunoaielor. În unanimitate, membrii CJSU Maramureş au votat, luni, propunerea privind declararea stării de alertă în judeţ. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a prezentat, în şedinţă, analiza de risc privind situaţia legată de gestionarea deşeurilor, iar membrii CJSU au formulat propunerea privind declararea stării de alertă, a declarat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Buca, scrie Ziar MM.
Conform preşedintelui Consiliului Judeţean, autorităţile din judeţ aşteaptă acordul autorităţilor centrale pentru a declara starea de alertă. În acest caz vor propune un plan de măsuri în vederea depăşirii impasului cu care se confruntă judeţul în ceea ce priveşte gestionarea fracţiei umede a deşeurilor.
După ce trei firme de salubritate care asigură acest serviciu în 49 de localităţi au anunţat că nu mai au unde să depoziteze deşeurile care constituie fracţie umedă, autorităţile din judeţul Maramureş au convocat şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care s-a propus declanşarea stării de alertă,
Exproprierea unui teren pentru depozitarea temporară a gunoiului
„Starea de alertă ne va duce la un plan de măsuri bine stabilit, astfel încât în cel mai scurt timp să avem o gestiune cât mai bună a deșeurilor în județul Maramureș, până la finalizarea SMID. Planul de măsuri pe care îl voi propune după ce ministrul Afacerilor Interne va aproba starea de alertă pe județul Maramureș, va începe cu exproprierea unui teren pe raza județului Maramureș. Deșeurile rezultate și produse în județul Maramureș trebuie gestionate în județul Maramureș, așa se întâmplă în toate țările civilizate și așa este normal. Drept urmare, vom proiecta și executa în termen de 2 luni de zile un depozit temporar de deșeuri, vom face achiziție de dotări, astfel încât cantitatea depusă pe depozitul temporar să fie de maximum 50% din totalul cantității de deșeuri rezultate.
Următorul pas implică înființarea serviciului public de management al deșeurilor al județului Maramureș, care va avea ca obiective principale: verificarea operatorilor economici din domeniu, astfel încât să își respecte toate angajamentele contractuale pe care le au, reducerea cantităților de deșeuri depozitate prin colectare selectivă și printr-o verificare mai atentă a UAT-urilor care au obligația de a implementa colectarea selectivă”, a declarat Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș, în cadrul conferinței de astăzi.
De ani sunt scandaluri în județ în privința unui sistem de management integrat al deșeurilor (SMID), realizare care se tot amână sub diferite pretexte.