Începutul noului an școlar aduce cu sine și îngrijorările părinților. Ei sunt tot mai nemulțumiți de manualele folosite de copiii lor în liceu.
Cadrele didactice se alătură acestor preocupări, menționând că întâlnesc situații în care trebuie să ocolească conținuturile prezentate în manuale, deoarece acestea nu se potrivesc cu realitatea.
Manualele de liceu sunt depășite
Ministerul Educației promite că va face ajustări în programa școlară începând cu anul școlar 2025-2026 pentru a răspunde mai bine necesităților actuale. Majoritatea manualelor de liceu utilizate astăzi a fost publicată cu mulți ani în urmă. Mulți dintre elevii actuali nici măcar nu erau născuți în perioada în care cărțile au fost publicate. Promisiunea ministerului nu este nouă, deoarece autoritățile au făcut o astfel de angajare și în anul 2016.
Acest an școlar aduce și o premieră. Elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor studia o nouă disciplină intitulată „Istoria Evreilor. Holocaustul,” în urma unei derogări introduse în Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Această disciplină a fost concepută pentru a fi predată timp de o oră pe săptămână pe parcursul unui an școlar și se va aplica în clasa a XI-a pentru cursurile de zi din învățământul liceal și profesional, învățământul liceal seral, filiera tehnologică, și clasa a XII-a învățământ profesional special, învățământul special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică și învățământul liceal seral, filiera teoretică.
Ce vacanțe vor avea tinerii?
O ordonanță publicată în Monitorul Oficial prevede: „Art. II. — Prin derogare de la prevederile art. 248 alin. (29) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, disciplina școlară „Istoria evreilor. Holocaustul” se include în planurile-cadru ale învățământului liceal ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023—2024”
Perioadele de vacanță pentru anul școlar 2023-2024 sunt următoarele:
– De sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminica, 5 noiembrie 2023;
– De sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminica, 7 ianuarie 2024;
– O săptămână, la discreția inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie—3 martie 2024;
– De sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024;
– De sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminica, 8 septembrie 2024.
O nouă materie
Elevii din învățământul profesional de stat cu o durată de trei ani vor studia disciplină adăugată în programa școlară în clasa a XI-a, beneficiind de o oră pe săptămână pentru acest subiect. Comparativ cu anul școlar precedent, când elevii de clasa a XI-a din învățământul profesional au avut 330 de ore pe an școlar, de acum încolo vor avea 360 de ore.
În timp ce toți ceilalți liceeni vor studia „Istoria Evreilor. Holocaustul” în clasa a XI-a, elevii din învățământul profesional vor aborda acest subiect în clasa a XII-a.
Disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi predată cu o oră pe săptămână și în cazul elevilor de clasa a XI-a de la filiera teoretică, profil real (cu specializările matematică-informatică și științe ale naturii) și profilul umanist (specializările filologie și științe sociale), precum și pentru elevii de la filiera vocațională, cursuri de zi, cu specializări în Muzică, Coregrafie, Arta actorului, Arhitectură, Arte ambientale și Design, Arte plastice, Arte decorative, precum și pentru elevii de la profilul sportiv, în toate specializările.
De asemenea, liceenii de la profilul pedagogic și cei de la filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, vor dedica o oră pe săptămână studiului „Istoriei Evreilor. Holocaustului”, potrivit Edupedu.