Gătite sau murate, gogonelele verzi sunt atât de delicioase încât cu greu vă puteți abține. E adevărat că nu arată la fel de bine ca roșiile, dar sunt pline de substanțe nutritive.
Specialiștii recomandă că pentru a avea efecte maxime, să alegeți gogonelele verzi care au forma netedă și rotundă, din care să pregătiți mâncăruri cu adevărat senzaționale. Iată două rețete care o să vă încânte.
Tocăniță de gogonele verzi
Pentru a pregăti o astfel de delicatesă aveți nevoi de 3 gogonele verzi, 2 roşii, sau tot gogonele dar aproape coapte, 1 morcov mare, 1 ceapă, 1 ardei gras, 100 ml suc de roşii, 50 ml de ulei, 1 frunză de dafin, sare şi piper după gust, mărar proaspăt.
Mod de preparare
Pentru început se toacă ceapă mărunt, ardeiul în formă de cuburi și morcovul sub formă de rondele. Se călesc câteva minute în uleiul încins. Tăiați gogonelele și roșiile în cuburi mai mari, puneți în cratiță peste celelalte legume, apoi adăugați și frunza de dafin.
Potriviți cu sare și piper și turnați 100 ml apă. Amestecați bine și lăsați la fiert la foc mic. Când s-au înmuiat, puneți sucul de roșii și mai lăsați tocănița încă un sfert de oră. Serviți preparatul cald sau rece. E minunat lângă o mămăliguță aburindă.
Zacuscă de gogonele verzi
Pentru a pregăti o excelentă zacuscă de gogonele verzi, care se aseamănă bine cu cea de vinete, doar că e mult mai ușoară, aveți nevoie de 2-3 kg gogonele verzi fără multe semințe, 3 cepe mari, maioneză de casă.
Puneți gogonelele la copt în cuptor sau pe grătar, iar când s-au pătruns se întorc pe partea cealaltă. Când sunt coapte, se lasă la răcit, se decojesc și se toacă mărunt. Se adaugă piper, ceapa tăiată mărunt și maioneză. Sunt pur și simplu delicioase.
Sos picant de gogonele verzi
Tot din gogonelele verzi se poate prepara un minunat sos picant de gogonele verzi. Aveți nevoie de următoarele ingredente: 1.200 kg gogonele verzi, 4 bucăți ardei iuți sau mai puțin, 1 gogoșar mare, fără semințe și cotor.
Dar și o ceapă mare, tăiată în patru, 8-10 căței de usturoi, o lingură cu oțet, sare, 2 linguri cu zahăr, 150 ml ulei, o linguriță cu condimente oregano, busuioc, maghiran, mărar, leuștean.
Mod de preparare
Sterilizați borcanele și capacele. Blenduiți gogonelele până se va obține o pastă și puneți într-o oală mai mare. Puneți în blender și ceapa, usturoiul, ardeiul iute și gogoșarul și adăugați peste pasta de gogonele.
Adăugați sare, zahăr, ulei și amestecați. Puneți la fiert pentru 30-40 de minute. La final adăugați condimentele alese și oțetul. Puneți sosul în borcane, înfiletați bine cu capace și lăsați să se răcească.
Sursă foto: bucate-aromate