Prazul este foarte renumit în Oltenia, fiind făcut celebru de marele actor Amza Pellea, cu personajul Nea Mărin.
În perioada comunismului, oltenii din Băilești, oraşul lui Amza Pellea, cultivau sute de hectare de teren cu praz. Însă, la momentul actual, prazul oltenesc este pe cale de dispariţie şi asta din cauză că în judeţul Dolj nici măcar un fermier nu mai cultivă suprafeţe mari de praz la ora actuală.
Dar partea bună este că în Băileşti încă mai sunt câteva familii care mai cultivă leguma oltenească, pentru consum propriu, ce-i drept.
Mihai Stănescu, un fost caricaturist român, despre prazul oltenesc și Amza Pelle: „Amza Pellea ne-a făcut celebrii pe noi băileştenii în toată ţara în momentul în care a adus prazul în prim plan în filmul „Nea Mărin Miliardar“.
„Îmi pare rău să văd cum acest brand se duce pe apa sâmbetei din cauza legumelor pe care le aducem din export. Prazul adus din Turcia are un preţ cu 25% mai mic decât cel cultivat de noi. Este normal să fie mai bine vândut. Oamenii nu ştiu cu adevărat ce gust are prazul oltenesc, aşa că ei cumpără exact ce găsesc pe tarabă“.
Mâncare oltenească cu praz
Ingrediente
- 5-6 fire praz proaspăt
- 2 cepe mari
- 200 g măsline
- 2-3 morcovi
- 3-4 linguri de ulei
- 1-2 linguri făină
- 5-6 linguri bulion de roșii
- 2-3 foi de dafin
- sare, piper
Mod de preparare
- Fiecare fir de praz se curăță bine și se taie rondele (mai groase), partea tare și albă a prazului.
- Morcovii se curăță, se spală și se taie tot rondele.
- Ceapa se curăță, se spală, apoi se toacă mărunt
- Rondelele de praz, ceapa se sotează în ulei timp de aproximativ 5-6 minute, apoi se adaugă morcovii, bulionul și apă cât să acopere legumele.
- Se lasă să dea în câteva clocote, apoi se adaugă făina (amestecată în prealabil cu puțină apă, pentru a nu se face cocoloașe în momentul în care va fi adăugată în măncarea fierbinte) și măslinele.
- Se mai dă într-un clocot, amestecând astfel încât răntașul sa se distribuie uniform în mâncare.
- La final se adaugă piperul și eventual pătrunjel verde.