Este o rețetă simplă, gustoasă și savuroasă, o rețetă de post, vegană cu ingrediente simple și ușor de procurat.
Mîncare de prune cu orez
Începând cu luna august, delicioasele fructe dulci acrișoare sunt gata de cules în multe dintre zonele țării. Prunele sunt bogate în vitamina C și nu numai și contribuie la sănătatea minții și a corpului nostru.
Prunele pot fi gătite în numeroase feluri și au diferite întrebuințări. De la binecunoscutul magiun până la gustoasele găluște cu prune, aceste fructe merită așteptarea până la coacere, în fiecare sezon.
Nimic nu se compară cu gustul bun al amintirilor din copilarie. Acest orez cu prune care se pregătește mai ales în zona Vrancei, dar se regăsește și în rețetele culinare din aproape toate zonele țării.
Din zona Vrancei, vă prezentăm o reţetă delicioasă de post: mâncare de prune uscate cu orez.
Ingrediente:
600 gr prune deshidratate
300 gr orez
100-150 gr zahăr
100 ml ulei
coajă de lămâie
un bat de scorţişoară
sare
Preparare:
Alegem prunele de codiţe şi eventualele impurităţi, le spălăm în câteva ape călduţe, apoi le punem la fiert în apă curată şi le dăm câteva clocote.
Le lăsăm să se răcească, apoi, le scoatem din apă în care au fiert (pe care o păstrăm!) şi scoatem sâmburii.
Punem prunele la loc în apă în care au fiert, adăugăm orezul (ales şi spălat în câteva ape),(proporţia: 1măsură orez – 3 măsuri lichid), puţină sare, coajă întreagă (nerasă) de la o jumătate de lămâie şi eventual un bat de scorţişoară.
Lăsăm să dea un clocot şi adăugăm zahărul caramelizat stins cu zeamă în care au fiert prunele. Se amestecă uşor şi se lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, aprox 40 de minute.
Când orezul este gata fiert, scoateţi coajă de lămâie şi băţul de scorţişoară, potrivit gradinamax.ro