Mănânci cereale în fiecare dimineață? Cerealele sunt unul dintre alimentele tipice pentru micul dejun, astfel încât mulți oameni le consumă zilnic, făcând parte din dieta obișnuită și având, prin urmare, efecte directe asupra sănătății.
Înainte de a vorbi despre contribuția nutrițională a cerealelor, trebuie să distingem diferitele tipuri de cereale care pot fi găsite la micul dejun, deoarece este un produs care se obține industrial din diferite tipuri de cereale, evidențiind grâul, porumbul, orezul și ovăzul.
Acestea sunt supuse unor procese diferite, moment în care se adaugă de obicei ingrediente diferite, cum ar fi zahăr, miere, caramel, fructe sau ciocolată, printre multe altele. Astfel, componentele nutriționale ale fiecăreia dintre ele variază enorm.
Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN) distinge trei tipuri diferite de cereale:
Boabe întregi: de obicei au formă de fulgi și reprezintă cel mai simplu mod de a procesa cerealele. Dacă sunt consumate cu lapte, iaurt sau suc, valoarea nutrițională crește.
Fulgi prelucrați: se fac cu o făină mai mult sau mai puțin rafinată și nu cu cereale integrale. De obicei, acestea sunt adăugate cu sare sau zahăr pentru a le da aromă, pe lângă faptul că sunt îmbogățite în vitamine și minerale pentru a compensa pierderile acestor nutrienți atunci când se utilizează făină rafinată.
Cereale pufoase: se fac prin suflarea aerului sub presiune în bucăți mici de aluat realizate cu făina de diferite boabe. Produsul rezultat este pufos, ușor și crocant, dar mai puțin hrănitor decât fulgii de cereale integrale.
Valori nutritive ale cerealelor
Mănânci cereale în fiecare dimineață? În termeni generali, cerealele care se consumă de obicei la micul dejun au în compoziția lor o majoritate de carbohidrați complecși, care sunt asigurați în principal de făinurile folosite, precum și de zaharurile simple și alte ingrediente adăugate, precum fructele sau zahărul.
„În unele cazuri ajung la 90% din compoziție și într-o măsură mai mică se alți nutrienți, cum ar fi proteinele, grăsimile, fibrele, vitaminele și mineralele „, după cum indică FEN.
„Proteina pe care o furnizează este de calitate intermediară, deoarece este deficitară în aminoacidul esențial lizină”, subliniază organizația. În plus, majoritatea acestor produse tind să fie cu conținut scăzut de grăsimi, cu excepția cazului în care includ ciocolată, nucă de cocos, nuci sau alte ingrediente.
Pe de altă parte, cerealele sunt considerate produse cu un conținut ridicat de fibre, deși această componentă poate varia foarte mult de la o cereală la alta. Fibrele sunt de obicei mai abundente în soiurile de cereale integrale sau în cele care includ nuci sau fructe uscate.
În cele din urmă, cerealele sunt îmbogățite în diverse vitamine (B1, B2, B3, B6, folati, B12 și vitamina D) și sunt de obicei îmbogățite cu fier, calciu și magneziu, deși aceste vitamine și minerale variază și în compoziția diferitelor tipuri .