În ziua de astăzi stersul este una dintre principalele noastre probleme și toată lumea caută să scape de el sau măcar să-l reducă. Iată o listă cu alimente nu doar pentru un regim de viață echilibrat, ci și cu calități antistres. Ceea ce mâncăm ne influențează nu doar sănătatea organismului, ci și starea pe care o resimțim la un moment dat în timpul zilei.
Ciocolată
Toată lumea iubește ciocolata, dar puține persoane sunt conștiente de faptul că ea nu este doar delicioasă, ci și hrănitoare! Însă ce îi oferă puterile aproape „magice”? Ciocolata conține flavonoide ce acționează ca un calmant asupra organismului nostru și feniletilamină, o substanță care ne energizează și ne îmbunătățește starea de spirit. Totuși, atunci când consumăm ciocolată trebuie să avem grijă la un lucru foarte important – ea conține și o mare cantitate de zahăr! Ideal ar fi ca atunci când dorim să scăpăm de stres prin „terapie culinară” să ne îndulcim cu ciocolată neagră, deoarece este mai eficientă decât cea normală și conține mai puțin zahăr.
Fructe de pădure
Pentru a alunga starea de stres, dar și pentru a ne menține în formă, ideal ar fi să bem un pahar de suc din fructe de pădure în fiecare zi! Afinele, zmeura, coacăzele etc. – toate sunt o sursă bogată de vitamina C, lucru ce ne ajută să ne întărim imunitatea organismului, dar și să facem mai ușor față stresului de zi cu zi.
Stafide
Cu siguranță consumăm stafide în prăjituri, cozonac sau înghețată, însă ar fi indicat să ne bucurăm de ele în forma lor naturală. Bogate în acizi Omega-3, mangan, triptofan și cupru, stafidele sunt excelente pentru a ne scăpa de stres. În timp, ele ajută și în cazul insomniilor și sunt benefice pentru relaxare.
Orez brun
Deși avem impresia că nu poate fi o diferență prea mare între orezul brun și cel alb, ne înșelăm. Dacă ne-am obișnui să consumăm doar orez brun (în loc de alb), i-am simți beneficiile în cel mai scurt timp (probabil că la început ar trebui să ne obișnuim cu gustul său puțin diferit). Boabele de orez brun conțin vitamina B din plin, iar aceasta are efecte pozitive uriașe asupra sănătății noastre psihice și fizice. În afară de faptul că ne ajută să ne eliberăm de stres, orezul brun ne oferă și necesarul zilnic de carbohidrați, fără să crească însă nivelul de zahăr din sânge.
Cartof dulce
Atunci când suntem neliniștiți sau stresați, avem tendința să căutăm alinarea într-o gustare. Într-o astfel de situație, majoritatea dintre noi preferă chipsurile din cartofi. Deși nu realizăm conștient acest lucru, în spatele acestei alegeri există o mică logică. Să renunțam deci la obiceiul de a mai mânca chipsuri și să alegem cartoful dulce în locul lor. Ne va potoli pofta de ceva dulce și ne va hrăni organismul cu fibre și beta-caroten care au puterea de a calma stările de stres sau anxietate.
Soia
De multe ori, ne putem simți obosiți, lipsiți de vitalitate sau chiar stresați, deoarece nivelul de proteine din organismul nostru este extrem de scăzut. Putem, așadar, să ne revitalizăm și să scăpăm de stres adăugând soia în alimentația noastră zilnică. Putem adăuga pudră de soia în lapte, în făină ori putem să o presărăm peste mâncărurile pe care le gătim. Consumând des soia, ne vom bucura de sănătate și energie, ea fiind o importantă sursă de proteine, calciu, magneziu și vitamina B.
Sparanghel
Nu foarte mulți dintre noi consumăm sparanghel. Totuși ar trebui să încercăm să îl includem în alimentația noastră, deoarece este o legumă ce ne poate elibera de stres datorită conținutului ridicat de acid folic și de fibre. Pregătit fiert, la cuptor sau pe grătar, sparanghelul ar trebui să nu lipsească din meniul nostru în nicio săptămână.