Schema de vaccinare pentru copii în anul 2022 se aseamănă cu cea din anii anteriori, iar marea noutate a acestui an este apariția vaccinului împotriva Covid- 19 pentru copiii peste 5 ani, opțional.
Mamele să stea liniștite! Vaccinul antipoliomielitic intră în schema de vaccinare obligatorie la copii, în România. Alertă, în Marea Britanie și SUA
În Marea Britanie, medicii de familie urmează să invite, în decurs de o lună de zile, toate familiile cu copii de vârste cuprinse între 1 și 9 ani, pentru ca micuții să beneficieze de vaccin sau rapel antipoliomielitic, potivit Daily Mail. Și aceasta deoarece în această țară și poliomielita este considerată, acum, ca fiind urgență de gradul zero.
Anunț de ultimă oră al Statelor Unite privind poliomielita
La sfârșitul lunii iulie, un tânăr din New York a devenit primul pacient din SUA cu poliomelită. Acesta nu era vaccinat, iar boala a evoluat, manifestându-se prin paralizie. Oficialii din domeniul sănătății i-au avertizat pe oameni să fie atenți cu cine intră în contact.
Vineri, 12 august, poliomielita a fost detectată în apele reziduale din New York, sugerând că virusul circulă. Aceasta reprezintă un risc pentru cei nevaccinați, au anunțat oficialitățile americane. Acest anunț a fost făcut după ce un bărbat din Rockland County, New York, la nord de oraș, a fost lovit de poliomielită care l-a lăsat paralizat, scrie New York Times.
Anunțul a fost făcut după ce un bărbat din Rockland County, N.Y., la nord de oraș, a fost lovit de poliomielita care l-a paralizat.
Oficialii din domeniul sănătății se tem că depistarea poliomielitei în apele reziduale din New York ar putea fi urmată de alte cazuri de poliomielită paralitică.
Rata de vaccinare în tot orașul a scăzut ușor în timpul pandemiei, deoarece vizitele copiilor la pediatru au fost amânate.
Dar majoritatea adulților au fost vaccinați împotriva poliomielitei în copilărie. În tot statul New York, aproape 80 la sută dintre oameni au fost vaccinați. Răspândirea virusului reprezintă un risc pentru persoanele nevaccinate, dar vaccinul împotriva poliomielitei este aproape 100 la sută eficient la persoanele care au fost complet imunizate.
Ce trebuie să știe românii
”Vaccinul antipolio este inclus în schema obligatorie de vaccinare a copiilor”, în România, după cum ne-a spus dr. Aura Ligia Crețu, medic de familie.
Vaccinarea antipoliomielitică este deci inclusă în programul național de imunizare și se face în două etape: primovaccinarea și revaccinarea. Exista două vaccinuri care pot preveni poliomielita: cel atenuat, administrat pe cale orală si cel inactivat administrat intramuscular sau subcutanat.
Primovaccinarea presupune administrarea a 3 doze de vaccin antipoliomielitic a câte 0,5 ml din 2 în 2 luni, începand din a doua lună de viață a bebelușului. Revaccinarea are loc la vârsta de 12 luni și ulterior, la 6 ani la noi în țară și 9 ani, în alte state, precum Marea Britanie.
Vaccinarea impotriva poliomielitei se poate realiza concomitent cu alte imunizări. După administrarea vaccinului antipoliomielitic este recomandat să nu se mai administreze nicio altă substanță injectabilă timp de o lună, pentru ca acesta să își facă pe deplin efectul.
Pentru adultii neimunizați, este recomandată administrarea unui vaccin antipoliomielitic în 2 doze succesive de 0,5 ml, la un interval de 1-2 luni, potrivit datelor furnizate de Insitutul Național de Sănătate Publică.
Schema de vaccinare copii 2022 se aseamănă cu cea din anii anteriori, iar marea noutate a acestui an este apariția vaccinului împotriva Covid- 19 pentru copiii peste 5 ani. În cazul copiilor, vaccinarea completă împotriva coronavirusului se face în două doze, după cum precizează și UNICEF.
Reamintim că vaccinurile, atât cele din schema națională, cât și cele opționale, previn boli care se pot manifesta sever în copilărie sau la maturitate.
Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B.
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B.
- Intervale minime: între prima și a doua doză – minimum o lună, între penultima și ultima doză – minimum șase luni.
- Unde se face: La medicul de familie
- Când se fac aceste vaccinuri: la 2 luni, 4 luni, 11 luni.
Vaccinul tetravalent (diftero- tetano- pertussis-polio), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat.
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită.
- Vârstă recomandată: șase ani.
- Intervale minime între vaccinări: doza de rapel.
- Unde se face: la medicul de familie
- Când se face: La 6 ani.
Ultima doză de vaccin antipolio se face la 6 ani, în România, potrivit scemei aprobate de Ministerul Sănătății de la București.
”Pentru ca un copil să beneficieze de protecție, este esențial să aibă toate vaccinurile din schema națională făcute. Unele vaccinuri se fac în mai multe doze, altele au nevoie de rapel, iar altele, chiar dacă se fac la maturitate, nu sunt la fel de eficiente ca atunci când s-a făcut o primă imunizare în copilărie”, spune medicul de familie.
România cere cu strictețe respectarea schemei de imunizare la copii. Nicio școală din România nu înscrie un copil la studii fără calendarul vaccinărilor la zi. În Occident, însă, nu este așa. Mai multe materiale media din tablolidele britanice sau americane scot la iveală faptul că nu există oevidență strictă a vaccinărilor așa cum se face în România și țara vecină, Republica Moldova.
Ce trebuie să știm despre poliomielită
Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Termenul derivă din limba greacă poliós(πολιός), însemnând „gri”, myelós (µυελός), se referă la „măduva spinării”, iar sufixul -itis, denotă inflamație.
Aproximativ 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, indivizii afectați pot arăta o gamă largă a simptomelor, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin.
În aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască. În funcție de nervii implicați pot să apară diferite tipuri de paralizie.
Cazurile de poliomielita la nivel mondial au scăzut semnificativ în ultimele decenii, deși rămân endemice în țări precum Afganistan și Pakistan, începând cu 2020, potrivit OMS.
Foto: arhiva