România se află în fruntea clasamentului european cu cea mai mare proporție de mame minore. Această situație aduce cu sine provocări semnificative pentru educația acestor tinere. Într-o încercare de a veni în ajutorul acestora, guvernul acordă un sprijin financiar sub forma unei burse sociale. Suma ajunge și la 700 de lei lunar.
Această bursă vine cu condiția ca beneficiarele să nu acumuleze mai mult de 60 de absențe pe semestru.
De asemenea, se oferă prioritate la locurile din creșe pentru copiii proveniți din familii cu unul sau ambii părinți minori.
Mamele minore primesc bani de la stat
Totuși, această inițiativă socială a stârnit controverse și critici din diverse părți. Natalia Intotero, actualul ministru al Familiei a răspuns acestor critici. Ea a subliniat că acest sprijin financiar nu încurajează în niciun fel sarcinile la vârste fragede, în ciuda temerilor exprimate de părinți și chiar de elevi. Ministrul a explicat că motivul acordării acestei burse este menținerea mamelor adolescente în sistemul de educație, pentru a preveni separarea copiilor de mamele lor.
„Şi să ştiţi că nu este o formă de încurajare. Să creştem cumva numărul mamelor minore, pentru că am auzit şi acest aspect, chiar din partea liceenilor ‘sunt unele colege care au spus că o să încerce să fie mame pentru că primesc bursă’. Nu, vor primi bursă doar cele care vor merge la şcoală. De ce? Încercăm să prevenim separarea copilului de mamă. Deci această bursă se primeşte numai în situaţia în care ele participă la şcoală. Da, au şi prioritate copiii acestora pentru locuri la creşă şi la grădiniţă”, a explicat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Se dau bani și după majorat
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are ca prioritate descurajarea abandonului școlar și oferirea de noi oportunități tinerilor instituționalizați. După ce împlinesc vârsta majoratului, acești tineri au dreptul la sprijin pentru a urma studii superioare și facilizări în găsirea unui loc de muncă.
„Şi apoi, mai departe toate celelalte programe de sprijin, şi anume după împlinirea vârstei de 18 ani – şi acesta a fost încă un motiv pentru care noi am demarat în urmă cu aproximativ o lună o campanie la nivel de minister, campania se numeşte 17 plus şi mame minore, încercând să discutăm cu toţi minorii instituţionalizaţi în momentul în care au împlinită vârsta de 17 ani, să ştie că o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani ei pot să acceseze nişte drepturi.
În acest an ei au posibilitatea să se gândească ce accesează. Pot să-şi continue studiile superioare şi vor primi în fiecare lună peste 2.800 lei. Au și posibilitatea să rămână cazaţi în locaţiile unde sunt acum. Asta sau să primească la împlinirea vârstei de 18 ani o sumă de 9.000 lei, posibilitatea de a munci în două locuri oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, prin implicarea societăţilor comerciale, inclusiv CONAF, cu locuri de muncă pe ceea ce ei cunosc până acum şi s-au pregătit şi de asemenea şi aducerea la cunoştinţă mamelor minore a acestor forme de sprijin şi spun că este nevoie de informare, pentru că repetiţia este mama învăţăturii”, a explicat ministrul, potrivit CanCan.