Lifestyle

Malasolca, vedeta mâncărurilor în Delta Dunării. Rețetă tradițională

Malasolca, vedeta mâncărurilor în Delta Dunării. Rețetă tradițională

Postul Crăciunului nu este cel mai sever de peste an, fiind multe zile în care este permis să se mănânce pește.

Așa că, foarte mulți credincioși care țin acest post pot să facă preparate din pește, care sunt delicioase, hrănitoare și foarte sănătoase.

În afară de mâncărurile obișnuite, care au ca vedetă peștele sunt unele care fac adevărate furori în anumite zone ale țării.

Cei care au crescut aproape de Deltă știu sigur de malasolca, preparat care are la bază pește.

Ce este malasolca, preparatul iubit de cei din Delta Dunării

Malasolca e mâncarea preferată a multora, mai cu seamă a celor care s-au născut în apropierea Deltei.

Pentru perioada în care îți permiți să mănânci pește, trebuie să încerci acest preparat.

Mâncarea este tradițională lipovenească și precum majoriatea are la bază ceea ce oferea natura.

„Malasolca e cea mai duioasă şi mai puternică amintire a mea din Deltă. Fiertura de peşte sărat mi-a alinat foamea, mi-a devenit, prin timp, un fel de însoţitor al unui tablou dur, mirosul ei se conjugă cu gerul, vântul aspru şi pustietatea Deltei, când singurul prieten ţi-e o ciorbă sau o găteală caldă“, mărturisea şi Radu Anton Roman.

Ingrediente

1 peşte întreg, sărat şi uscat (1,5 kg)

1,5 kg cartoţi medii

2-3 morcovi, opţional

oţet sau hrean în oţet

1 căpăţână de usturoi

100 ml ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Ține peștele la desărat în apă rece peste noapte sau chiar preț de o zi întreagă, ulterior fierbe-l până se desprinde extrem de ușor de pe oase. Cartofii spală-i bine și pune-i și pe ei la fiert direct în coajă.

E de preferat să alegi cartofi care au aceleași dimensiuni pentru a fi gata în același timp. Poți să servești peștele cu morcov fiert și ceva verdeață care este pe gustul tău.

Unii pun ca decor mărar, dar poți folosi și pătrunjel. Curăță usturoi, zdrobește-l și presară peste sare și ulei. Amestecă până se face o maioneză și e gata mujdeiul.

Dacă ți se pare puțin greoi de digerat, poți pune oțet sau hrean peste el. Este unul din felurile de mâncare care se servește la mese obișnuite, dar dacă este aranjat puțin mai altfel poate să fie și atracția serii.

E simplu de făcut, extrem de delicios și sigur toată lumea va pleca mulțumită de la masă.