România nu a prezentat încă măsuri credibile pentru a compensa impactul bugetar generat de majorarea pensiilor planificată în anul electoral 2024. Verdictul este dat de agenția Standard & Poor’s. Mai multe agenții de rating au avertizat că deficitul țării ar putea rămâne ridicat în viitorul apropiat.
România, unul dintre cele mai sărace state din Uniunea Europeană, a adoptat săptămâna o legislație în conformitate cu un cadru convenit cu UE, în schimbul unor fonduri de redresare pentru a-și pune sistemul de pensii pe o traiectorie sustenabilă, se arată în evaluarea S&P referitoare la majorarea pensiilor.
Măsurile vizează eliminarea inconsecvențelor în modul de calcul al pensiilor de stat. Acestea includ o creștere treptată a vârstei de pensionare și indexarea pensiilor cu rata inflației începând cu luna ianuarie. Totodată, o altă majorare importantă va avea loc începând cu luna septembrie.
S&P a precizat că majorarea pensiilor ar putea împinge deficitul României cu peste un punct procentual peste așteptările sale de bază în următorii trei ani, Conform agenției de rating planurile guvernului de a îmbunătăți colectarea impozitelor par ineficiente pentru a reduce acest decalaj.
Măsurile nu sunt suficiente
„În acest moment, în opinia noastră, niciuna dintre aceste măsuri nu este concretă. Sau suficientă pentru a contrabalansa pe deplin creșterea potențială a pensiilor.”, a declarat Arnaud Humblot, director pentru comunicare în domeniul ratingurilor la S&P, citat de Reuters.
Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României se va ridica la 5,3% din producția economică anul viitor. Fără a include aici și costul creșterilor planificate ale pensiilor. Acesta ar fi unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE. Și aproape dublu față de nivelul de 3% de care România ar trebui să aibă nevoie pentru a ieși din mecanismul de supraveghere fiscală al UE.
Incertitudinea cu privire la bugetul României pentru 2024, care nu a fost încă dezvăluit, va cântări asupra costurilor de finanțare ale țării, a declarat șeful serviciului datoriei publice, Ștefan Nanu. „Până nu avem un buget, până nu se arată exact modul în care guvernul va face față acestei perioade, există o incertitudine. Și aceasta va cântări asupra costurilor de finanțare.”, a declarat Nanu.
Agențiile de rating lansează avertismente
Fitch a declarat că recalcularea planificată a pensiilor începând cu luna septembrie a anului viitor a fost un „element neașteptat” al reformelor.
„Noua lege a pensiilor din România ar putea avea ca rezultat o traiectorie mai puțin favorabilă a datoriei suverane. Totodată ar putea slăbi credibilitatea fiscală pe termen mediu. Mai ales dacă este implementată conform planului și fără măsuri compensatorii.”, se arată în evaluarea Fitch.
Și Moody’s estimează o creștere a deficitului bugetar al României pentru 2025. La valoarea estimată de 1,7% din PIB aceasta este „negativă pentru credit”.
„Reformele vor reduce substanțial creșterea preconizată a cheltuielilor cu pensiile pe termen lung. Economiile se vor acumula în principal în anii 2030 și ulterior.”, a precizat agenția.