Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat luni, la sediul PSD, că guvernul va face toate eforturile pentru majorarea pensiilor anul acesta. Un mesaj optimist pentru unii, pesimist pentru alții. Totodată, în luna februarie a acestui an, ministrul spunea că nu știe dacă o dată cu instalarea noii legi a pensiilor acestea vor fi și majorate.
”Nu ştiu care va fi procentul, dar nu excludem nicio variantă”, a spus ministrul Budăi. ”Vom face toate eforturile”, a mai spus acesta, întrebat dacă este clar că în 2022 va exista o majorare a pensiilor.
Se bazează pe PNRR
Marius Budăi a declarat recent că „s-a săturat”, în contextul în care se dorește renegocierea PNRR astfel încât să cuprindă și aceste majorări de pensii.
„Eu m-am săturat de toţi cei care ne explică şi ne spun nouă cum nu se poate face”, a spus ministrul, afirmând că a avut o discuţie despre procentul din PNRR pentru pensii şi cu comisarul european pe Muncă.
El a continuat: ”Eu nu o să încetez nicio clipă să mă bat şi PNRR vă garantez că va fi modificat, într-un sens sau altul. Nu modificat, haideţi să clarificăm, modificare poate înseamnă prea mult. (..) Nu ne dorim să scoatem o reformă şi să introducem altă efortă, nu ne dorim să punem în pericol aplicarea PNRR-ului, dar anumite tâmpenii, şi o spun cu toată responsabilitatea, anumite asumări, fără niciun fel de profesionalism, să scrii tu într-un document oficial al României, către Comisia Europeană, să foloseşti expresia pensii speciale, putem folosi oricine, în comunicarea publică, nu specialişti, nu eu, oricine altcineva, jurnalişti, cetăţenii care nu au legătură cu sistemul de pensii. (..) dar nu un Guvern care îşi asumă o reformă până în 2070”, a spus el.
Ministrul Muncii a spus că a fost întrebat de oficialii europeni despre acest termen, de „pensie specială”, introdus în PNRR şi nu a ştiut ce să le răspundă.
„Aceste lucruri trebuie îmbunătăţite, trebuie rectificate. Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă o anumită independenţă în a decide politica salarială, de pensii. Nu că ne scrie cineva acolo şi noi trebuie să stăm aşa până în 2070, pentru că aşa au scris unii care nu au avut nicio legătură cu sistemul de pensii şi cărora nu le-a păsat de români”, a spus ministrul Muncii.
Ar exista un „plan B” pentru pensii, susține Corina Crețu
Pensiile românilor pot fi majorate prin compensații de la stat, spune europarlamentarul Corina Creţu. Ar putea fi singura șansă a oamenilor să primească mai mulți bani, deoarece procentul alocat pensiilor prin PNRR este aproape imposibil de modificat.
„Am înţeles eforturile pe care le face domnul ministru al Muncii şi îngrijorarea sa faţă de explozia aceasta de preţuri şi modul în care fac faţă pensionarii. Dar cred că aceste lucruri pot fi mult mai rapid compensate de la buget, pentru că, după cum ştiţi Comisia Europeană a răspuns printr-o comunicare oficială despre modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă că această modificare se poate face doar în situaţii excepţionale cum ar fi, de pildă, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar deja noi suntem întârziaţi”, a declarat Corina Crețu, într-un interviu acordat la Prima TV, în emisiunea Insider Politic.