Lifestyle

Maioș ardelenesc la borcan, cea mai fină conservă pentru iarnă. Se mânâncă la gura sobei

Maioș ardelenesc la borcan, cea mai fină conservă pentru iarnă. Se mânâncă la gura sobei

Când iarna își scutură fulgii, nimic nu pare mai potrivit decât un sandviș delicios cu lebăr sau maioș, făcut după o rețetă tradițională, alături de o cană cu ceai fierbinte. E o adevărată minunăție nu doar pentru familie, ci și pentru orice invitat.

Pate fin cu bucățele de ficat de porc sau vițel? Sună îmbietor, nu-i așa? În plus, această minunată pastă, cremoasă și extrem de gustoasă, nu se compară cu nici un preparat pe care îl puteți cumpăra din comerț.

Gospodinele spun că această compoziție trebuie depozitată în borcane închise ermetic care vor fi sterilizate neapărat, pentru a nu exista nici o posibilitate să se dezvolte agenți patogeni atunci când vor fi puse în cămară.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti un savuros pate de ficat, aveți nevoie de 1 k ficat de porc, 0,5 kg carne de porc mai slabă (pulpă, spată, carne de lucru), 0,5 kg slănină crudă, 50 ml cognac sau alt brandy, 20 g sare,  3 g piper negru proaspăt măcinat, 20 g ceapă deshidratată sau fulgi de ceapă deshidratată, 2 g usturoi granulat (opțional), puțină nucșoară rasă sau măghiran uscat.

Mod de preparare

Pentru ca pateul de ficat să fie cât mai fin și mai cremos, trebuie să aibă grăsime. La 1 kg de ficat de porc sau vițel e nevoie să puneți o jumătate de kilogram de slănină și o jumătate de kilogram de carne de porc mai slabă, respectiv pulpă, spată, carne de lucru. Aveți grijă ca toată carnea să fie nu doar proaspătă, dar și foarte rece, scoată atunci din frigider.

Niciodată nu trebuie să faceți conserve din carne care e congelată. O jumătate de kilogram de ficat se taie în cubulețe de doi centimetri care urmează să fie puse la final în compoziție. Restul de ficat se dă prin mașina de tocat alături de slănină și carnea de porc. Se pune totul într-un castron mai mare și se adaugă sarea și piperul. Aveți nevoie de 10 g sare la  1 kg compoziție. Cât privește ceapa e indicată cea albă, uscată.

Nu se folosește usturoi crud

Măcinați fulgii de ceapă cu râșnița de cafea, iar pudra obținută amestecați-o cu usturoiul granulat. Atenție! La această rețetă nu utilizați usturoi crud, pentru că își schimbă aroma și gustul. Adăugați mixul de usturoi și ceapă în preparat. Adăugați și puțină nucșoară rasă fin pe răzătoare sau măghiran uscat. Turnați și 50 ml cognac și frământați bine.

La final, adăugați și bucățelele de ficat. Sterilizați borcanele dar alegeți borcane mai mici și umpleți cu această compoziție, nivelând la final cu dosul unei linguri, apoi închideți ermetic. Sterilizați la cuptor, apoi introduceți borcanele în apă rece și mutați în cămară. Veți observa că slănina s-a topit în timpul sterilizării și untura s-a depus pe pereții borcanelor.

Sursă foto: laprovincia