Indiferent dacă alegi un câine sau o pisică de rasă sau un metis, animalele te vor iubi necondiționat. Diferență dintre cei doi trebuie gândită prin prisma stilului de viață al stăpânului. Cine vrea să facă mișcare și să iasă din casa zilnic e bine să se orienteze către câine, iar cine pefera să stea la căldurică iarna și la umbra vara, o poate face în tovărășia unei pisici, spune medicul Florentin Vrinceanu.
Diferență dintre rase trebuie gândită prin prisma stilului de viață al stăpânului. Medicul Florentin Vrinceanu, care are o experiență de peste 20 de ani în medicina veterinara, cu specializare pe animale de companie, nu recomandă cumpărarea animalelor de pe Internet. Multe dintre ele sunt aduse clandestin în tara, prin rețele de trafic de animale. Asta e valabil și la căini și la pisici. Riscul este că oamenii să rămână cu banii dați și cu un animal bolnav.
Maidanezi vs animale de rasă. Care sunt mai loiale?
Dacă nu iți dorești un animal de companie doar pentru a fi la moda, specialistul recomandă doritorilor de animale să te îndrepte către adăposturi, unde se găsesc animale metise. Căinii sau pisicile din adăpost oferă la fel de multa iubire și satisfacție că animalele de rasa și pot avea o viață lungă și sănătoasă.
„Cum iți povesteam într-un articol trecut, daca nu prea ai timp liber și nu ajungi acasă chiar în fiecare seara, atunci nu iți poți permite “luxul” de a avea o pisica, cât despre câine, nici vorba. Bineînțeles, lucrurile se schimba daca locuiești și cu alții cu care poți împarți responsabilitățile care apar atunci când se mărește familia cu un animalut.
Daca ai luat în considerare toate aspectele logistice și nu iți da cu minus, atunci poți alege o pisica sau un câine. Diferență dintre cei doi trebuie gândită prin prisma stilului de viață al stăpânului. Cine vrea să facă mișcare și să iasă din casa zilnic e bine să se orienteze către câine, iar cine pefera să stea la căldurică iarna și la umbra vara, o poate face în tovărășia unei pisici”, spune medicul Florentin Vrinceanu.
„Daca ai o problema cu parul de animale, ar fi ideal să iți iei un cățel din rasa Caniche, iar daca vrei o felina, te poți orienta pe pisica Sfinx. Aceasta din urma este de multe ori considerata ciudata sau chiar urata, însă în opinia mea, este vorba doar de un stereotip de mentalitate. Într-adevăr, aceste pisici arata diferit fata de cele cu par de lungime medie sau lung, însă nu ar trebui să le tratam în baza unei preconcepții, pentru că sunt foarte iubitoare, plăcute la atingere și mângâiere, cu o piele foarte fina și calda. Daca totuși vrei o pisica cu aspect “clasic”, trebuie să știi că parul lung se curata mai ușor din locuință decât cel de lungime medie, în măsură în care acesta e un criteriu important pentru tine”, mai spune medicul veterinar.
„În ceea ce privește alergiile, cei care suferă de așa ceva scapă de multe ori tocmai pentru că își iau un animal și astfel se imunizează. Am văzut multe cazuri de acest gen în cariera mea, atât la adulți cât și la copii. Iar pentru copii mai exista și multe alte beneficii în afara de imunizarea la alergii, aceștia dezvoltandu-se și psiho-emoțional mai armonios în prezenta cățeilor și a pisicilor, devenind mai calmi și mai echilibrați.
Cât despre diferitele rase, aici este o discuție lunga. Se vând foarte multe animale online, cu bani grei, cu justificarea că sunt dintr-o anumită rasa. De multe ori, din păcate, acestea pot avea mari probleme de sănătate. Nu recomand sub nicio forma să se cumpere de pe Internet. Unii dintre cei care vând online nici nu mai răspund la telefon după. Foarte multe astfel de animale sunt aduse clandestin în tara, prin rețele de trafic de animale. Asta e valabil și la căini și la pisici, mai ales pisici de rasa, Albastru de Rusia, Scottish Fold, English Short Hair etc.”, spune specialistul
„Riscul este că oamenii să rămână cu banii dați și cu un animal bolnav care eventual nici nu este rasa pretinsa de vânzător, pentru că nu o data aceste tranzacții se fac în mod strategic noaptea, într-o parcare prost luminata. Iar daca boala este incurabila, se ajunge și la un deznodământ tragic, care poate afecta și traumatiza și copilul pentru care s-a cumpărat respectivul animal de companie, și care într-un răstimp de câteva zile vede cum primește animalutul pe care și l-a dorit, iar apoi că este bolnav, suferă și moare.
Ceea ce recomand este să se contacteze crescători locali, exista destule canise în Romania de unde se pot achiziționă animale de rasa avandu-se astfel niste garanții. De asemenea, se poate cere și sfatul unui medic veterinar.
În privință raselor, nu le recomand pe cele care au din start probleme de sănătate sau predispoziții foarte evidente, adică de exemplu, orice câine din rasa brahi-cefalica. Așa sunt cățeii din rasele Pug sau Bulldog francez – cu toții îl știm pe vestitul Chelutu de la care s-a pornit o adevărată moda. Într-adevăr acești caței sunt foarte simpatici, dar din păcate mulți au probleme respiratorii sau pot avea malformații care în mare majoritate trebuie corectate chirurgical, iar acest lucru trebuie știut dinainte și luat în considerare.
Oamenii tind să își ia animale de rasa, desi foarte putini dintre ei îi pregătesc și îi duc la concursuri specializate. Motivele pot fi că le place felul în care arata aceste animale, personalitatea specifica rasei sau pur și simplu că vor să fie la moda. Aceste curente de moda vin și trec. De exemplu nu prea am mai văzut de ani de zile pe strada sau în clinica mea un Dalmațian, desi la un moment dat, era plin de ei peste tot. Iar până acum vreo zece ani foarte rar se vedea cate un Beagle, iar acum sunt mult mai mulți, la fel că și căinii din rasa Pug sau Bulldog francez.
Daca însă nu iți dorești un animal de companie doar pentru a fi la moda, iți recomand cu țoață căldură să te îndrepți către adăposturi, unde se găsesc animale metise. Căinii sau pisicile din adăpost sau chiar luați de pe strada oferă la fel de multa iubire și satisfacție că animalele de rasa și pot avea o speranță de viață foarte buna și să fie mai sănătoși. Statistic, cu cât sunt rasele mai pure, cu atât exista posibilitatea de consangvinizare, ceea ce duce și la probleme genetice. Nefiind foarte bine controlate împerecherile, mai ales în trecut, la animalele de rasa pura pot apărea diverse boli din cauza combinării genelor recesive la împerecheri”, conchide Florentin Vrinceanu.