Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova la un scor zdrobitor pentru Igor Dodon.
Ea devine astfel prima femeie președinte din Republica Moldova și va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulți comentatori să creadă că e posibil să fie declanșate în următoarea perioadă alegeri parlamentare anticipate.
Mesaj de felicitare din partea președintelui Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
„O felicit pe pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a scris președintele român, pe Twitter.
Se schimbă istoria în Moldova
În turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au fost așteptați la urne peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot.
Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători.
Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni la ora 6:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a fost votată de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,49%.
Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegători, respectiv 42,51%.