O vizită simplă de lucru. Alții, au vorbit despre o deplasare inopinantă. O decizie bruscă de ultim moment. Semnalele din ultima vreme, deloc pozitive, primite de Președinția Republicii Moldova au determinat-o pe Maia Sandu să meargă personal la Kiev.
Maia Sandu și Volodimir Zelenski vor să împiedice separatiștii transnistreni să facă rău regiunii. Ce au decis oficialii
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu s-a aflat luni, într-o vizită de lucru la Kiev, unde s-a întâlnit, față în față, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. S-au discutat mult aspecte, de la problema refugiaților, până la cele economice și alimentare.
Motivul principal al întâlnirii l-a constituit, însă, problema transnistreană, aceasta fiind o regiune înghețată de Rusia, cu 30 de ani în urmă, în luna martie a anului 1992.
Președintele moldovean a subliniat că autoritățile moldovenești fac tot posibilul pentru a împiedica Transnistria să creeze o amenințare la adresa păcii și securității Ucrainei.
Șeful statului moldovenesc nu vede actualmente amenințări inevitabile la adresa Ucrainei din partea regiunii transnistrene, unde sunt staționate trupele ruse.
Maia Sandu, citată de agenția ucraineană UNIAN, a spus că agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează serios securitatea în întreaga regiune, ceea ce necesită o vigilență sporită.
„Moldova și Ucraina ar trebui să mențină un dialog regulat cu privire la problemele de securitate care afectează ambele țări. Am convenit să lucrăm împreună pentru a menține stabilitatea și a evita orice provocări sau încercări de destabilizare a situației”, a spus Maia Sandu.
În acest context, Maia Sandu a fost întrebată dacă poate confirma informațiile despre mobilizarea în trupele rusești din Transnistria.
„Din când în când auzim astfel de informații, zvonuri. Până acum, acest lucru nu a fost confirmat. Și monitorizăm cu foarte multă atenție situația din Transnistria. Am dori să menținem liniștea. Am dori să ne asigurăm că nu există situații și acțiuni care ar putea destabiliza situația”, a răspuns președintele Republcii Moldova.
Ea a ținut să precizeze că autoritățile competente din Republica Moldova monitorizează permenent situația și dacă ceva va provoaca îngrijorare, se va discuta imediat și se vor lua măsuri, iar informațiile vor fi transmise, automat, și la Kiev.
La această întâlnire, președintele Zelenski, la rândul lui, a spus că și el vede un pericol real în regiunea transnistreană. Președintele Volodimir Zelenski a spus, totodată, că un posibil atac din Transnistria, pe teritoriul căreia se află armata rusă, ar fi o palmă, la care Ucraina ar răspunde, fără a sta pe gânduri, cu o lovitură.
Foto: Facebook Maia Sandu