După ce veștile ce făceau referire la tăierea sporurilor și înghețarea salariilor, angajații din România mai primesc încă o veste proastă din partrea Guvernului. Membrii coaliției de Guvernare au în lucru un nou proiect de lege ce vizează tăierea numărului de zile libere din partea statului oferite angajaților.
În prezent, această propunere este ăn curs de analiză în Parlament. Inițiatorii acestui proiect susțin că fiecare zi liberă oferită angajaților din partea statului ar însemna cheltuieli în plus, bani pierduți ce ar afecta profitul unei companii. Astfe, în concepția inițiatorilor din Parlament, cu cât mai multe zile libere oferite angajaților, cu atât firma respectivă este mai aproape de faliment, mai ales dacă se află deja într-o situație financiară instabilă.
Românilor li se taie zilele libere
Chiar și așa, acest proiect de lege vine acum și cu o serie de măsuri compensatorii, pentru ca situație să nu fie una chiar atât de drastică. Aceste măsuri sunt unele numeroase și fac referire, de exemplu, la suportarea unor cheltuieli salariale ce fac parte din bugetul consolidat. De asemenea, se are în vedere și compensarea pierderilor financiare ale angajatorilor de pe urma reducerii contribuțiilor obligatorii la forța de muncă în cazul zilelor nelucrătoare.
Astfel, la momentul de față, când acest proiect nu a fost încă aprobat, românii beneficiază oficial de un număr de 15 zile libere din partea statului. Iar numărul acestora s-a majorat constant de două decenii încoace, români au de 2,5 ori mai multe zile libere decât în anul 2003.
Cum vor fi afectați angajatorii
Dacă acest proiect de lege va urma să fie aprobat de către membrii Parlamentului, angajații din România vor fi semnificativ afectați. Asta pentru că vor fi nevoiți să-și organizeze aștfel viața profesională și cea personală, vacanțele, concediile și așa mai departe.
Însă până atunci, legea trebuie să treacă de Parlament, iar discuțiile și negociereile se anunță deja a fi unele intense. Asta pentru că la mijloc se află atât implicații sociale, cât și economice. În acest fel, cei de la Casa Poporului vor fi nevoiți de această dată să ia în considerare inreresele atât ale angajaților, cât și ale angajatorilor. Este important să țină cont de importanța unei economii durabile și a unei societăți echilibrate.
Această propunere de lege vine la foarte scurt timp după ce tot coaliția de guvernare a anunțat că intenționează să taie din veniturile angajaților la stat prin eliminarea anumitor sporuri. Aceste măsuri se vor a fi luate pentru a găsi astfel o soluție la gaura din bugetul de stat, o problemă ce dă foarte mari bătăi de cap membrilor Guvernului la momentul actual, scriu cei de la substantial.ro.