Venitul minim de incluziune este un ajutor social care are în vedere protecția persoanelor care riscă excluziunea socială. Deși legile privind acest proiect au intrat în vigoare acum câteva luni, ele vor fi modificate, astfel încât mai multe persoane vor fi eligibile să-l primească.
Reglementările privind solicitarea, evaluarea și acordarea venitului minim vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Asta înseamnă că măsurile de asistență sociale actuale rămân valabile până anul viitor, chiar dacă legislația privind această sumă minimă intră în vigoare din aprilie, anul curent.
Legea care vine în ajutorul românilor
Legea care definește acest sistem de ajutorare socială, precum și condițiile în care românii îl pot solicita cu succes, este redată mai jos:
„(1) Prin dispozițiile prezentei legi se reglementează venitul minim de incluziune, beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.
(2) Situația de dificultate este situația în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul vieții, din cauze socioeconomice, de sănătate și/sau care rezultă din mediul social de viață, și-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacități de integrare socială.
Articolul 2
Venitul minim de incluziune face parte din categoria beneficiilor de asistență socială selective definite la art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările ulterioare.
Articolul 3
(1) Venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, astfel cum acesta este definit de art. 54 din Legea nr. 292/2011, cu modificările ulterioare, pentru familiile și persoanele singure aflate în situația prevăzută la art. 1 alin. (2), precum și pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educație.
(2) Pentru a răspunde scopului prevăzut la alin. (1), venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe din următoarele categorii de ajutoare financiare:
a) ajutor de incluziune;
b) ajutor pentru familia cu copii”, enunță textul Legii 196/2016, la care face referire platforma avocatnet.ro.
Alte reglementări esențiale
Dacă solicitanții sunt proprietarii unui bun în cotă parte, alături de alte persoane, nu vor fi excluși din schema de ajutor social. În plus, persoanele care urmează o formă de învățământ de tipul „a doua șansă” au dreptul să ceară decontarea transportului. Condiția care trebuie îndeplinită este ca instituția de învățământ pe care o frecventează în acest regim să fie la cel puțin 5 kilometri depărtare de domiciliul solicitantului.
Agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială se obligă să acorde decontul în maximum 60 de zile de la înregistrarea solicitării, conform articolului.