Social

Mai mulți bani pentru seniori! Pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozite

IMM Ajutoarele de la stat Programul Family Start FamilyStart Bani Sursa foto Antena 3 CNN Creștere salarială
Sursa foto Antena 3 CNN

Oficialii Partidului Național Liberal au elaborat o listă de politici economice, bugetare și administrative pe care speră să le promoveze în următorul mandat de guvernare. Liberalii susțin că vor fi elaborate o serie de măsuri cu intenția de a reduce dezechilibrul de aproximativ 20 de miliarde de euro de la bugetul de stat.

PNL avansează șapte propuneri pentru programul fiscal, alte șase pentru codul muncii și trei pentru reglementarea pensiilor. Aceste propuneri ar urma să fie analizate, acceptate și implementate în perioada în care partidul va fi la putere.

 Propunerile fiscale sugerate de PNL

Oficialii PNL au declarat că, în perioada în care se află la guvernare, ar susține implementarea unui sistem de impozitare cu „scutire temporară”, care să dureze un an întreg. În exercițiul financiar  2021-2027, acesta se va concentra pe contribuțiile sociale ale angajaților și pe locurile de muncă generate de investițiile din fonduri europene.

Modernizarea capacităților de producție prin investiții din fonduri europene sau garanții pentru împrumuturile necesare obținerii cofinanțării se dorește a fi, de asemenea, scutită de impozitul pe profit în primul an de funcționare.

De asemenea, impozitul pe profit poate fi aplicat în mod voluntar pentru o anumită perioadă de timp. Acest lucru va fi luat în considerare pentru a încuraja reinvestirea profitului.

PNL dorește să introducă bonificații

PNL dorește, de asemenea, să introducă bonusuri: 10% pentru întreprinderile care plătesc impozitele trimestriale sau obligațiile fiscale trimestriale în avans la termenele scadente, dacă nu datorează bani la bugetul general consolidat la plata impozitului pe profit; 10% pentru întreprinderile care calculează și declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent; și 10% pentru contribuabilii corporativi care declară și plătesc integral impozitul pe proprietate până la 31 decembrie.

Deducerile fiscale pentru costurile calificate, noile instalații și utilaje, echipamentele tehnologice, licențele și brevetele reprezintă o ultimă măsură. Aceasta se va aplica sectoarelor economice românești care și-au văzut crescute dezechilibrele comerciale.

Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile

Prin adoptarea de stimulente financiare pentru angajați, scutiri de impozite pentru familiile cu copii în întreținere și stimulente pentru ca persoanele să lucreze de mai multe ori, membrii Partidului Național Liberal speră să reducă treptat povara fiscală asupra veniturilor salariale.

Liberalii urmăresc, de asemenea, să crească salariile nete și să scadă rata CAS, ceea ce vor face parțial prin crearea mai multor locuri de muncă și prin modificarea pensiilor speciale care sunt oferite în prezent.

În plus, intenționează să reducă la 0% plățile pentru contribuțiile sociale de sănătate pentru cei care au un al doilea loc de muncă.

Propunerea finală a PNL pentru piața muncii este de a impozita contractele de muncă part-time exclusiv pentru numărul de ore lucrate, și nu pentru opt ore, cum se întâmplă în prezent.

Potrivit parlamentarilor „în scopul asigurării unei rate ridicate de înlocuire a salariului cu pensia (indicator Eurostat), în special după anul 2030, este importantă majorarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, începând cu 1 ianuarie 2024, precum și alte măsuri, în scopul majorării valorii unităților de fond acumulate de participanții la pensiile obligatorii administrate privat”, potrivit Știripesurse.ro.

De asemenea, liberalii doresc ca pensiile publice să fie disponibile exclusiv pe bază de contributivitate și să nu mai impoziteze pensiile sub 3.000 de lei.