Unul din trei români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială. Pentru a combate această statistică Guvernul României a anunțat prin vocea ministrului Marcel Boloș că autoritățile au în plan acordarea unui „pachet de servicii sociale integrate, care va cuprinde mai multe tipuri de vouchere pentru românii vulnerabili”.
Este vorba de Programul Incluziune și Demnitate Socială prin care persoanele vulnerabile vor primi un pachet special de sprijin disponibil începând cu al doilea trimestru al acestui an.
Marel Boloș:„Vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii”
În acest an vor fi lansate 10 apeluri cu o valoare totală de 970 de milioane de euro. Proiectele vor putea fi depuse de unitățile administrativ-teritoriale (UAT), furnizorii de servicii sociale, grupurile de acțiune locală, întreprinderi sociale sau administratori ai schemelor de antreprenoriat.
„Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile și vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau mamele aflate în dificultate.
Am finanțat, în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici, pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale ”Sprijin pentru România”, cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare”, a explicat Marcel Boloș.
Potrivit ministrului, persoanele care vor beneficia de sprijin din partea Guvernului sunt vârstnicii, persoanele cu dizabilități. Beneficiarii vor avea parte de servicii sociale integrate prin care persoanele vulnerabile vor fi sprijinite pe termen lung.
Marcel Boloș: „Din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială”
„Din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile. În acest sens, Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care ne permite să construim un sistem de servicii sociale integrate care să sprijine, pe termen lung, persoanele vulnerabile: vom finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale”, a mai explicat Marcel Boloș.
Se vor finanța prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 11 priorități de investiții printre care:
„Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității;
Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității – zona rurală;
Protejarea dreptului la demnitate socială;
Sprijinirea comunităților rurale fără acces sau cu acces limitat la serviciile sociale;
Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii;
Servicii de suport pentru persoane vârstnice;
Sprijin pentru persoanele cu dizabilități;
Servicii sociale și de suport acordate altor grupuri vulnerabile;
Inovarea socială;
Ajutorarea persoanelor defavorizate;
Asistență tehnică.
Cel mai mare buget, de 980 de milioane de euro, va fi alocat pentru ajutorarea persoanelor defavorizate. La finalul perioadei de finanțare, Guvernul se așteaptă ca un număr de 300.000 de preșcolari și elevi să beneficieze de vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte. Totodată 60.000 de copii nou născuți vor primi tichete sociale pentru achiziționarea trusourilor, în timp ce alte 1,2 milioane de persoane vulnerabile vor primi vouchere pentru mese calde. De asemenea, executivul mai are în vedere sprijinirea și următoarelor categorii sociale
„415.378 persoane vulnerabile cu acces îmbunătățit la servicii de sănătate, sociale și educaționale;
149.335 utilizatori ai unităților de asistență socială noi sau modernizate;
38.582 persoane care au ieșit din situația de excluziune locativă;
200 așezări informale reglementate;
601 întreprinderi sociale înființate în mediul rural;
5.940 număr anual de utilizatori ai unităților de asistență socială noi sau modernizate;
2.786 număr anual de utilizatori ai unităților educaționale sociale noi sau modernizate;
1 Cluster de inovare și incluziune socială, funcțional la 2 ani de la finalizarea intervenției”, potrivit romaniatv.net.
Cereri de finanțare pot depune și instituțiile publice și private mai ales cele care activează în domeniul protecției sociale sau în domeniul așezărilor informale precum și furnizorii publici și privați de servicii sociale, potrivit romaniatv.net.