Social

Mai multe vieți salvate de un copil de 13 ani aflat în moarte cerebrală

Mai multe vieți salvate de un copil de 13 ani aflat în moarte cerebrală
evz.ro

Mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au participat, marți, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş la a opta prelevare de organe din acest an, de la un copil de 13 ani, internat în Secţia Clinică ATI cu accident vascular cerebral.

Ce organe au fost prelevate de la copilul aflat în moarte cerebrală?

SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă, a precizat:

„În cursul zilei de azi, 07 iunie 2022, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii, os-tendon şi cornee de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre un copil de 13 ani, internat în Secţia Clinică ATI cu accident vascular cerebral. Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, corneea a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, iar osul şi tendonul au fost trimise la Banca de ţesut Colentina”.

Câte astfel de prelevări au fost efectuate anul acesta la SCJU Târgu Mureş

De la începutul anului 2022 și până în prezent, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş  au fost realizate 8 prelevări de organe, în acest număr fiind inclusă și cea din data de 07 iunie 2022.

Cine a coordonat intervenția de prelevare organe?

Intervențiile au fost realizate de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni pentru ficat, coordonată de dr. Guenadiy Vatachki, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru rinichi, coordonată de dr. Andrei Tomuţa, iar echipa medicală de la Banca de ţesut Colentina, pentru os şi ţesut, a fost coordonată de dr. Andrei Nica, potrivit SCJU.

” Echipa Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, formată din dr. Dalia Truţă, dr. Nyiri Emese, dr. Oana Coman, dr. Alexandra Gheorghe, as. Andrei Burghelea, as. Dorin Boca şi coordonatorul regional dr. Oana Pitea, a făcut tot posibilul, prin profesionalism şi munca depusă, ca gestul familie să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună”, a mai precizat SCJU.