Magneziul, la fel de important ca vitamina D pentru oase. Reduce riscul fracturilor cu aproximativ 44%. În fiecare an în lume există mai mult de 9 milioane de fracturi atribuite osteoporozei.
Și dacă până acum vitamina D, calciu și activitate fizică erau recomandate ca prevenire pentru a reduce această cifră amețitoare, se pare că magneziul este la fel de important. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au arătat că nivelurile ridicate de magneziu din sânge au redus riscul fracturilor cu aproximativ 44%.
Cu toate acestea, datele europene și nord-americane indică faptul că aportul alimentar de magneziu este adesea mult mai mic decât aportul nutrițional recomandat, ceea ce explică parțial numărul mare de deficiențe în aceste populații. Doar parțial, deoarece aceste deficiențe se explică și prin consumul pe termen lung al anumitor medicamente care cresc pierderile de magneziu în urină (diuretice, antibiotice și imunosupresoare), precum și malabsorbția intestinală a magneziului asociată cu diferite boli intestinale, alcoolismul sau îmbătrânire.
Primele semne ale unui deficit de magneziu
Problema este că primele semne ale unui deficit de magneziu nu sunt niciodată foarte clare: pierderea poftei de mâncare, oboseală, slăbiciune, în cele din urmă greață … Simptome care pot fi explicate prin multe alte tulburări asociate sau nu cu îmbătrânirea. Pe de altă parte, cele două semne sunt nemiloase: câte fracturi ale membrelor inferioare au cauzat declinul copiilor de cincizeci de ani care până atunci păreau să aibă o sănătate perfectă?
Pentru a preveni aceste situații prea frecvente, soluția este la îndemâna tuturor: creșterea aportului nutrițional de magneziu (fasole, nuci, nuci, semințe, pește) și recurgerea la aport suplimentar în caz de polimedicare, boli intestinale (boala celiacă, boala Crohn) sau probleme de absorbție. Recunoașteți că, odată cu recunoașterea efectelor magneziului asupra tensiunii arteriale, ar fi păcat să plecați fără ea